İtirazlar ve tepkiler görmezden gelindi, Madam Martha Koyu’nun ihalesi yapıldı

Bugün saat 10.00’da, Burgazada Martha Koyu ve sebze bahçesi, iki parsel olarak ihaleye çıkarıldı. İhaleyi Arge Yapı Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi aldı.

İhaleden önce Adalılar çağrıda bulunarak “Selamiali Mahallesi Cumhuriyet Caddesi. No:10 adresindeki İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü Hizmet Binasının -1. Kat İhale Salonunda ihaleye katılacaklara kişi ve şirketlere duyurulur” demiş ve ihaleye şu nedenlerden dolayı katılmamalarını talep etmişti:

  • Martha koyu ve deniz çayırları tüm Marmara Denizi‘ne oksijen sağlayan deniz çayırlarının yaşadığı özel ve korunması gereken bir ekosistemdir. Dolayısıyla tüm canlılığa ve bizlere nefes sağlayan bu alanda ihale yapılamaz.
  • Adalar Belediyesi, Burgazada’da 1. Derece Doğal Sit Alanı olan Martha Koyu için ‘Doğal yapıya zarar verecek her türlü girişim’in karşısında olduğunu belirterek, söz konusu ihale işlemine ilişkin idari karara karşı yürütmeyi durdurma talepli bir iptal davası açmıştır.
  • İhaleye girecek firmalara uyarı!
  • Adalar Belediyesi, bu ihaleyi alacak firmaya hiçbir şekilde ruhsat vermeyeceğini ve buranın koruma bölgesi olması içinde çalışmalara başladığını sivil toplum örgütleri ile yaptığı görüşmede açıklamıştır.
  • Biz siviller ve sivil toplum örgütleri de Doğal Karakteri Korunacak Alan statüsünde bulunan Martha koyu ile ilgili davalar açmış bulunmaktayız.
Marta Koyu Dayanışması: Ücretli plaj, restoran, konser ve düğün organizasyonları yapılması planlanıyor
Burgazada Martha Koyu’ndaki “Martha’nın Evi” boşaltıldı
Madam Marta Koyu için kiralama ihalesi açıldı
Prens Adaları’nda ‘rant’ operasyonu hız kazandı
Adalar Belediyesi’nden Çam Limanı ve Martha Koyu açıklaması: Tutumumuz halktan yana!

Madam Martha Koyu neden önemli?

Madam Martha Koyu’nun ve Akdeniz çayırlarının ekosistem için önemlerine de değinilen çağrıda şunlara yer verildi:

“İstanbul yakınındaki en önemli deniz çayırlarına sahip, doğal zenginliğe sahip bu alan, deniz ekosistemi için büyük önem taşır: Oksijen üretir, kıyı erozyonunu engeller, suda askıda bulunan partikülleri önler, suyun ışık geçirgenliğini artırır, gıda güvenliğinin desteklenmesinde, iklim değişikliğinin hafifletilmesinde, biyolojik çeşitliliğin zenginleştirilmesinde, suyun arıtılmasında, kıyı şeritlerinin korunmasında ve hastalıkların kontrol edilmesinde önemli bir küresel role sahip oldukları için önemlidirler.

  • Üretken ve biyolojik açıdan zengin yaşam alanları yaratırlar.
  • Yüksek verimli karbon yutaklarıdır.
  • Ekosistemlerin ve türlerin dayanıklılığına katkıda bulunurlar.
  • Deniz ekosistemlerinin ve biyolojik çeşitliliğin bütünlüğünün korunması açısından da kritik öneme sahiptir.
  • Bütün bunlar; karbon tutulması ve depolanması yoluyla yaşamsal öneme sahip olduklarından toplum refahı için önemlidirler.
  • Hassas ve Nesli Tükenmekte Olan Türler olarak sınıflandırıldıkları için, değil ihaleye çıkarmak gözümüz gibi bakmamız gerekir.”

Martha Koyu’nun özel bir şirkete kiraya verilmesine yıllardır karşı çıkan Burgazada Mahalle Meclisi, Martha Dayanışması, Adalı sivil inisiyatifleri ve Adalılar vakıflara, Av. Can Bıçakçı tarafından hazırlanan itiraz dilekçelerini yollamış ve yine Bıçakçı tarafından yürütmeyi durdurma davası açılmıştı. Ancak dava sürerken ihale gerçekleştirildi.

Kamu yararı bu ihalenin neresinde?

Burgazada Mahalle Meclisi ve Marta Koyu Dayanışması tarafından da ihaleye tepki gösterilerek açıklama yapıldı.

Ekosistemin önemli bir parçası olan Martha koyunun bugünkü haliyle kıyı çizgisi, sahil yapısı ve parseli belirleyen geniş yamacının henüz bozulmamış bitki örtüsü ve faunasıyla doğal halini koruduğunun belirtildiği açıklamada şunlara dikkat çekildi:

“Özellikle kıyı kesiminden 200 metreye kadarki deniz şeridi endemik deniz canlıları, balık türleri, deniz çayırları titizlikle korunması gereken özel bir alandır. Aynı şekilde parselin yamaçlarındaki Adalara özgü çalıları, ağaçları, makileri, alanda yaşayan hayvan türleri, göçmen kuşların konaklama alanı hiç müdahale edilmeden korunmalıdır.”

Ayrıca Anayasa‘daki “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir” ifadelerinin yer aldığı 43. Maddesine ve 3621 Sayılı Kıyı Kanununda yer alan “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir” ifadelerine vurgu yapıldı.

Son olarak “Adalarda yaşayanlar olarak, Marta koyunun işletmelere açılmasına doğal yapısının bozulmasına, adaların çeşitli yerlerinde olduğu gibi ekokırıma uğratılmasına karşı durmaya devam edeceğiz” mesajı paylaşıldı.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete