Tüketmek ya da tüketmemek!

Hiçbir Şey Satın Almama Günü (buy nothing day) birçok ülkede hiçbir şey satın almadan, etrafta gezinip, sadece vitrinlere bakan insan tarafından kutlanmaya başlandı.

İlk olarak 1992 yılında Meksika’da tüketim çılgınlığına karşı çıkan bir avuç insan tarafından 24 saat boyunca hiçbir şey satın alınmayarak kutlanan etkinlikler, zamanla ABD, İngiltere, İsrail, Almanya, Japonya ve Fransa’nın aralarında bulunduğu 26 ülkeye yayıldı.

Satın Almama Günü, Uluslararası olarak Kasım ayının son cumartesi, ABD ve Kanada’da ise Şükran Günü’nden sonra gelen ilk Cuma günü kutlanıyor. Dans gösterileri, zombi yürüyüşleri, açık hava partileri, oturma eylemleri gibi çeşitli gösterilere de sahne olan gün, Türkiye’de de Tüketiciler Birliği tarafından yapılan bir çağrıyla hatırlatıldı.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Hatice Saadet Kalyoncu, tüm tüketicileri “24 Kasım Satın Almama Günü”ne davet etti. Kalyoncu yaptığı açıklamasında,

“Bir günlüğüne alışveriş kaygısından kurtulan tüketiciler hayatın farkına varacak ve kontrolün kendilerinde olduğunu hissedecektir. Tüketiciler Birliği olarak ülkemizde sebepsiz tüketim çılgınlığının sona erdirilmesi ve bu bilincin yaygınlaşması için çağrıda bulunuyor ve 24 Kasım Cumartesi ‘Buy Nothing Day/Dünya Satin Almama Günü’nde, 24 saat boyunca hiçbir şey satın almayarak sembolik tepkimizi ortaya koyuyoruz” dedi.

Karanlık Cumalar

ABD’de Şükran Günü’nünden sonra ilk Cuma günü kutlanan “Hiçbir Şey Satın Almama Günü” aynı zamanda ABD’nin en fazla alışveriş yapılan, birçok alışveriş devinin muazzam indirim kampanyaları düzenlediği “Kara Cuma” gününe de denk gelmekte.

Şükran Günü’nde hindilerini yedikten sonra mağazalara doluşup indirimli fiyatlarla alışveriş yapabilmek için birbirlerini ezmeyi bile göze alan milyonlarca ABD’li tüketmek ile tüketmemek arasındaki ince çizgiyi gözler önüne seriyor.

(Yeşil Gazete)

 

Paylaş
Yazar:
M. Can Tonbil