Türk Tabipleri Birliği (TTB) koronavirüs salgınına ilişkin durumun kaygı verici boyuta ulaştığına dair yazılı bir açıklama yaptı ve alınması gereken tedbirlere yer verdi.
Açıklamada, İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Kocaeli, Adana başta olmak üzere birçok büyükşehirde Covid-19 hasta sayılarının artması nedeniyle kamu hastanelerinde servisler ve yoğun bakımların dolduğu belirtildi.
TTB, Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan hastanelerdeki yoğunluğa ilişkin verilerin kendilerine sahadan ulaşan veriler ile çeliştiğini söyledi. Bakanlık açıklamasında yoğun bakım yatak doluluk oranını yüzde 54,7, erişkin yoğun bakım doluluk oranı ise yüzde 71,3 olarak açıklamıştı.
Bu rakamların “sadece Covid-19 hastaları değil, diğer tüm hastalar için olduğu belirtilen açıklamada “Bize illerden ulaşan bilgiler Covid-19 servis ve yoğun bakımlarının yüzde 100’ü ya da yüzde 100’e yakınının dolu olduğunu gösteriyor” denildi.
Birçok kamu hastanesinde yoğun bakım yataklarının tamamen dolu olduğu belirtilen açıklamada “Hastalar bazen günlerce acil servislerde yoğun bakım yatağı bekliyor. Bir hasta vefat ettiğinde ya da iyileşip servise alındığında ancak yer açılmakta ve yerine hasta yatırılabiliyor. Hastane kapasiteleri dolu olduğu için hastaneler arası nakiller de yapıl(a)mıyor” ifadeleri yer aldı. Açıklamanın devamında şunlar söylendi:
112 merkezleri sürekli boş yatak arıyor, ancak boş yer bulmakta zorluk çekiyor. Bu uzayan bekleme süreleri hastaların daha da kötüleşmesine, hatta tedavi alamadan ölmelerine de neden oluyor. Kamuoyuna yansıdığı kadarıyla Batman il merkezinde yoğun bakımlarda yer bulunmadığı için 1,5 yaşındaki Sakine bebeğin ölümü mevcut tabloyu gösteren en acı örnek olmuştur.
Bazı illerde ara koridorlar, boşluklar, sığınaklar, yemekhaneler yoğun bakım haline getirilerek sorunlar çözülmeye çalışılsa da yoğun bakımda çalışan hekim, hemşire, personel sayısı ve malzeme sayısı yeterli olmadığı için yeni sorunlara neden olmaktadır.
Hastanelerdeki hekim, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarının sayısının da yeterli olmadığı belirtilen açıklamada çalışanların iş yükünün daha çok arttığı ve bu durumun daha çok tükenmeye ve hastalanmaya yol açtığı belirtildi.
Açıklamada Sağlık çalışanları sağlık hizmeti sunan olmaktan çıkıp sağlık hizmeti ihtiyacı olan hastalara dönüşüyor” denildi.
Ayrıca, mart ayında yayımlanan özel ve vakıf hastanelerinin pandemi hastanesi olması ve SGK ödemelerinin buna göre yapılacağı genelgesi değişmediği ve yürürlükte olduğu halde gereklerinin uygulanmadığı belirtildi.
Açıklamada “Şu an özel hastaneler tarafından fırsata çevrilerek, ‘temiz hastane’ reklam sloganı olarak kullanılmakta ve hizmet ücretlerinde artışa gidilmektedir. Acil servisler dolu iken ve 112 acil hastalar için yer ararken özel hastanelerin birçoğu Covid-19 hastası kabul etmiyor veya sadece seçili hasta kabul ediyor” denildi.
TTB bu durumda alınması gereken tedbirleri ise şu şekilde sıraladı:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…