Dünya

Trump son kez ABD Başkanı olarak Beyaz Saray’dan ayrıldı: Bir şekilde geri döneceğim

3 Kasım tarihinde gerçekleşen başkanlık yarışının galibi Demokrat Partili Joe Biden‘ın yemin törenine saatler kaldı. Törenin ardından Biden, Amerika Birleşik Devletleri’nin 46’ncı Başkanı olacak.

Yoğun güvenlik önlemleri ve pandemi koşulları altında hazırlıklar sürerken seçim sonuçlarını bir türlü kabul etmeyen ve itirazda bulunan Donald Trump, son kez ABD Başkanı olarak Beyaz Saray‘dan ayrıldı.

Trump’tan veda konuşması

 Andrews Hava Üssü’ndeki veda törenine giden Trump burada bir veda konuşması yaptı. Oldukça başarılı dört yıl geçirdiklerini iddia eden Trump şu ifadeleri kullandı:

Yaptıklarımızı gördüğünüzde bizi hatırlayın. Ekonomimiz, müthiş bir ilerleme kaydetti. Salgın tüm ülkeler gibi bizi de etkiledi ancak kimse kendisini kurtaramadı. Biz ise tıbbi bir mucizeye imza atarak 9 ayda aşı ürettik.

Tarihteki en büyük vergi indirimini başardık. Vergilerinizi yükseltmek istiyorlar. İstihdam yarattık. Şimdiden veriler çok iyi halde. Hisse senedi piyasası da pandemi başlangıcından daha yüksek seviyelerde.”

‘Bir şekilde döneceğim’

Trump veda konuşmasında, “Biz sıradan bir yönetim değildik. Bir şekilde geri döneceğim” dedi. Eşi Melania Trump ise “Sizin First Lady’niz olmak benim için bir onurdu” ifadelerini kullandı.

Donald Trump, giderken uzun yıllardır ABD siyasetinde devam eden bir geleneği daha bozarak Joe Biden’ın yemin törenine katılmayacak.

Sıkı güvenlik tedbirleri alındı

Biden’ın başkanlığının tescil edileceği gün Washington DC‘deki Kongre Binası’nın Trump taraftarları tarafından işgal edilmesinin ardından, tören için sıkı güvenlik önlemleri alındı.

Koronavirüs salgını sebebiyle, daha önce 200 bin kişinin katıldığı törene bu yıl yalnızca bin kişi davet edildi. 25 bin tam teçhizatlı Ulusal Muhafız Washington’daki yemin töreninde görev alacak.

Tören 19.30’da başlayacak

Tören Türkiye saati ile 19.30’da Kongre binası önündeki platformda resmi olarak başlayacak. ABD marşını Biden’e desteğini gizlemeyen ünlü sanatçı Lady Gaga seslendirecek. Daha önceki yıllarda da müzisyenler Beyonce Knowles ve Jackie Evancho bu görevi icra etmişti.

Bugünkü törende Jennifer Lopez ve Garth Brooks‘un performansları da yer alacak.

Ulusal Marş’ın okunmasının ardından Kamala Harris ABD Başkan Yardımcısı görevi için Yüksek Mahkeme Yargıcı Sonia Sotomayor önünde yemin edecek.

Biden İncil üzerine yemin edecek

Saatler 20.00’ı gösterdiğinde ise Joe Biden ABD’nin 46’ncı Başkanı olmak için yemin edecek. Yüksek Mahkeme Başkanı John Roberts karşısında geçecek Biden 1893’den beri ailesinde bulunan bir İncil üzerine yemin ederek şu ifadeleri kullanacak:

Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı’nı sadakatle yapacağıma ve Amerika Birleşik Devletleri Anayasası’nı en iyi şekilde muhafaza edeceğime, koruyacağıma ve savunacağıma yemin ederim.”

Öncelik iklim krizi ve Covid-19

Ülkenin önde gelen kişilerinin gömüldüğü Arlington Mezarlığı‘na yapılan ziyaretin ardından saat 23.00’da Beyaz Saray’a geçecek olan Biden burada ilk kararnamelerini imzalayacak.

Biden’ın sözcüsü Jen Psaki, Başkanlık yemininin ardından Biden’ın Koronavirüs salgını, ekonomi, iklim değişikliği ve ırksal eşitsizlik ‘krizleri’ için Oval Ofis’te idari emir ve mutabakatları imzalayacağını açıkladı.

İmzalanacak 15 karar arasında federal çalışanlar için maske zorunluluğu ve Koronavirüs’le müdahaleyi koordine edecek yeni bir ekip kurma emri yer alıyor. Bu kararla Covid-19’a karşı yürütülen mücadeleyi merkezileştirmek hedefleniyor. Ayrıca, ABD vatandaşlarından 100 gün boyunca maske takmalarını talep edecek bir kampanya başlatılacak.

ABD, Paris Anlaşması’na dönüyor

Biden ayrıca Paris iklim anlaşmasına yeniden girme sürecine başlatacak, Keystone XL petrol boru hattına verilen başkanlık izninin iptal edilmesi de dahil olmak üzere iklim değişikliğiyle mücadele için kapsamlı bir emir verecek.

Ayrıca Biden, Trump’ın sınır duvarının inşasını finanse etmeye yardımcı olan ve Müslüman ülkelere seyahat yasağı uygulayan acil durum bildirimini iptal edecek.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete