Trabzon’da 30 kilo çöp toplandı: Çöplerin yüzde 81’i plastik ve türevleri

Yazar:
Haber Merkezi

Türkiye, Gürcistan, Romanya ve Bulgaristan‘ın, Karadeniz‘i tehdit eden deniz çöpleri ve mikroplastik kirliliğine karşı başlattıkları ortak mücadele kapsamında Trabzon‘da Yalıncak Plajı‘ndan 30 kilo çöp toplandı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun Erüz, “Plastik atıklar, sınırları aşan bir sorun. Hiçbir sınır tanımadan, ülkeden ülkeye dolaşıyor” dedi.

‘Tuna Nehri yoluyla Karadeniz’e çok miktarda atık geliyor’

Karadeniz Ekosistemini Korumak İçin Toplumsal Farkındalığı Artırarak Deniz Çöplerini Azaltma LitOUTer‘ isimli söz konusu projeye Türkiye’den, KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi öncülük ediyor. Proje kapsamında Trabzon’da düzenlenen ve iki gün süren çalıştayda üye ülkelerin ilgili kuruluşlarının temsilcileri, sunumlar yaparken, çalıştay sonrası Yalıncak Plajı’ndan çöp toplandı. 30 dakikada toplanan 30 kilo çöpün yüzde 81’inin plastik ve türevleri olduğu belirtildi.

Çöp toplama etkinliğine katılan Trabzon Liman İşletmeleri Müdürü Muzaffer Ermiş, Karadeniz’deki kirlilikten dolayı balık türlerinin azaldığına dikkat çekti ve şu ifadeleri kullandı:

Tuna Nehri yoluyla Karadeniz’e çok büyük miktarda atık geliyor. Karadeniz havzasındaki ülkelerin hep birlikte buna tepki göstermesi lazım. Karadeniz’de eskiden 45 türlü balık varken şimdi ne yazık ki elle sayılabilecek kadar azalmış. Bu da kirliliğin yarattığı kayıplardan biri.”

‘Çöpler küresel bir sorun’

Proje Koordinatörü Doç. Dr. Coşkun Erüz ise plastiklerin sınırları aşan bir sorun olduğunun altını çizdi ve proje katılan diğer ülkelerin de kendi topraklarında aynı sorunla karşılaştıklarını söylediklerini aktardı:

Tüm paydaşlarla beraber dar bir alanda örnekleme çalışması yaptık. 30 kilo civarında atık toplandı. Bunun da yüzde 81’inin plastik atıklardan oluştuğu görüldü. Bunlar denizden gelip plaja yayılan çöpler. Bizim daha önceki yıllarda yapmış olduğumuz çalışmalarda ortaya çıkan sonuç ile ortaklarımızın kendi ülkelerinde yapmış olduğu çalışmalarla benzer bir durum gösteriyor. Atıkların büyük bir kısmı plastik. Plastik atıklar, sınırları aşan bir sorun. Hiçbir sınır tanımadan, ülkeden ülkeye dolaşıyor. Yabancı misafirlerimize sorduğumuzda, ‘Biz de aynı sorunu yaşıyoruz, tespitlerimizde aynı şeyler çıkıyor’ diyorlar. Maalesef artık yerel bir olay olmaktan çıktı. Çöpler küresel ve Karadeniz’in de tamamını ilgilendiren bir sorun.”

Fotoğraf: DHA

TURMEPA Deniz Temiz Derneği Üyesi Yusuf Ziya Çakır da, Karadeniz’de Türkiye sınırları içindeki kirlilik oranının Bulgaristan, Romanya, Ukrayna ve Gürcistan’a kıyasla çok daha fazla olduğunu ifade etti ve “Bu da bizim yeterli deniz bilincine ve duyarlılığa sahip olmamamız ve korumak için yeterli çalışma yapmadığımızdan kaynaklanıyor. Önümüzdeki yıl Karadeniz’i temizleme çalışmalarında faaliyet göstermek için yeni şubeler açılacak” dedi.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024