Manşet

Topçam’da yeniden dinamit sesleri: Maden şirketi köylüleri tehdit ediyor

Aydın, Çine‘ye bağlı Topçam‘da, Madran Dağı‘nda, Eysim Madencilik tarafından işletilen taş ocağı, yöre halkının madene 60 metre yakınlıktaki yaşam alanını, geçim kaynağı olan fıstık çamlarını tehdit ediyor. Evlerinin yakınında patlamalı taş ocağına karşı mücadele eden Ali ve Cennet Coşkun çifti ise silahla tehdit edilmiş durumda. Maden çalışanları tarafından gerçekleştirildiği belirtilen saldırının sonrasında yapılan suç duyurularına ise takipsizlik kararı verildi.

Evrensel’den Özer Akdemir’in aktardığına göre; Eysim Madencilik şirketi yine fıstık çamlarının arasında dinamit patlattı. Aydın Valiliği Yatırım İzleme Komisyonu, Topçam köylüsü Ali Coşkun ve AYEP üyelerinin madenciliğin yarattığı çevresel etkilerle ilgili dilekçelerinin ardından madene verilen patlayıcı madde bulundurma ve kullanma iznini geçici olarak iptal etmişti.

Dinamitle patlatma izni 10 Şubat’ta geçici olarak geri alınmıştı. Geri alınma sebebi olarak ise “Maden sahasında yapılan patlatmalar ile ilgili olarak yapılan şikayet üzerine tereddüt hasıl olmuş ve uzman bilirkişi raporları sonuçlanıncaya kadar Valilik Makamı’nın 3 Şubat 2022 tarihli Olurları ile şirket adına düzenlenen Patlayıcı Madde Satın Alma ve Kullanma İzin Belgesi ‘Geçici olarak Geri Alınmasına’ karar verilmiştir” denilmişti.

Bu kararın üzerinden 10 gün geçmeden şirket geçen günlerde tekrar bölgede dinamit patlatmış, bu patlatmayı görüntülemek isteyen köylülerden Özgür Aslan ise jandarma tarafından zorla maden alanı yakınından uzaklaştırılmıştı.

Çevre aktivistleri ise köylülerin mücadelelerine destek vererek şirketin faaliyetlerinin sebebiyet verdiği sorunları şöyle sıralıyor:

  • Patlatmalı vahşi madencilik olarak işletilen taş ocağı ile yörenin esas geçim kaynağı, doğası fıstık çamları yok ediliyor! Patlatmalar ile zarar gören ağaçlar fark edilmesin diye gömülüyor!
  • Patlatmalar ile yükselen toz bulutu bölgedeki zeytinin, fıstığın üzerini kapladığı için verimi düşüyor. Aynı toz nedeniyle bir akciğer rahatsızlığı olan ve tedavisi de olmayan slikozis hastalığı yaygınlaşıyor!
  • Üç ay önce maden çalışanları tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırı sonrası yapılan suç duyurularına takipsizlik kararı verilerek cinayet teşebbüsünün üzeri kapatılıyor!
  • Valilk tarafından geçen ay durdurulan dinamit patlatma kararı kaldırılarak yoğun patlatmalar yeniden başlıyor. Madran Dağı rant uğruna delik deşik ediliyor!

 Daha önce Çine Yaşam Platformu Sözcüsü Ahmet Uslu, Eysim Maden Şirketi’nin MHPCHP ve AKP‘den desteğini gördüğünü söylemiş, şunları aktarmıştı:

  • Köylüyü korkutmuşlar, sindirmişler. Zaten biz basın açıklaması yapmak için oraya gittiğimizde bizi ağlayarak karşıladılar. O kadar kötü bir duruma düşmüşler.
  • Burada çok ilkel bir madencilik yapılıyor. Yapılan madencilik su kaynaklarını üzerinden. Burada Türkiye’nin 11’nci temiz ve kaliteli su kaynağı olan Çine Topçam menbaa suyu var.
  • Su kaynakları da gidiyor. Zeytinlikler gidiyor. bir de fıstık çamları var. Stratejik bir üründür. Koruma altında olması gerekir. Ama o ağaçlar da yok oluyor. O ağaçları madenciler hatta kepçeyle kırıyorlar.
  • Köyde evlerin arasında ocak var dinamit patlatılıyor. Ali Coşkun’un evi var. Evin üstüne taşlar yağmış. Evin üstü hala delik. Meskun mahal içinde patlatmalı madencilik yapılıyor. Dinamit patlatılıyor ve köyün, hayvanların üzerine taş yağıyor. Maden, evlerin 50 metre dibinde.

Öte yandan Coşkun ailesinin maden şirketi çalışanlarının silahlı saldırısına uğramasıyla ilgili TİP Milletvekili Sera Kadıgil, TBMM‘ye yazılı soru önergesi vermişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından verilen yanıtta, birçok sorunun yanıtına mevzuata uygun olduğu yönünde yanıt verilmişti. Bölgedeki pasaların yerinin değiştirilmesi konusunun İl Çevre Müdürlüğü tarafından yeniden değerlendirileceği bildirilmişti.

Soru önergesinde bölgede kuvars ve feldspat madenlerinin çıkarıldığı yaklaşık 25 maden ocağının çevreye ve insan sağlığına zarar verdiği, maden ocaklarında çalışan işçiler soludukları zehirli toz yüzünden silikozis ve KOAH gibi hastalıklara yakalandığı, bölgede yaşayan insanlarda ise kanser hastalıklarının arttığı iddiaları da yer almıştı.