Aydın, Çine‘ye bağlı Topçam‘da, Madran Dağı‘nda, Eysim Madencilik tarafından işletilen taş ocağı, yöre halkının madene 60 metre yakınlıktaki yaşam alanını, geçim kaynağı olan fıstık çamlarını tehdit ediyor. Evlerinin yakınında patlamalı taş ocağına karşı mücadele eden Ali ve Cennet Coşkun çifti ise silahla tehdit edilmiş durumda. Maden çalışanları tarafından gerçekleştirildiği belirtilen saldırının sonrasında yapılan suç duyurularına ise takipsizlik kararı verildi.
Evrensel’den Özer Akdemir’in aktardığına göre; Eysim Madencilik şirketi yine fıstık çamlarının arasında dinamit patlattı. Aydın Valiliği Yatırım İzleme Komisyonu, Topçam köylüsü Ali Coşkun ve AYEP üyelerinin madenciliğin yarattığı çevresel etkilerle ilgili dilekçelerinin ardından madene verilen patlayıcı madde bulundurma ve kullanma iznini geçici olarak iptal etmişti.
Dinamitle patlatma izni 10 Şubat’ta geçici olarak geri alınmıştı. Geri alınma sebebi olarak ise “Maden sahasında yapılan patlatmalar ile ilgili olarak yapılan şikayet üzerine tereddüt hasıl olmuş ve uzman bilirkişi raporları sonuçlanıncaya kadar Valilik Makamı’nın 3 Şubat 2022 tarihli Olurları ile şirket adına düzenlenen Patlayıcı Madde Satın Alma ve Kullanma İzin Belgesi ‘Geçici olarak Geri Alınmasına’ karar verilmiştir” denilmişti.
Bu kararın üzerinden 10 gün geçmeden şirket geçen günlerde tekrar bölgede dinamit patlatmış, bu patlatmayı görüntülemek isteyen köylülerden Özgür Aslan ise jandarma tarafından zorla maden alanı yakınından uzaklaştırılmıştı.
Çevre aktivistleri ise köylülerin mücadelelerine destek vererek şirketin faaliyetlerinin sebebiyet verdiği sorunları şöyle sıralıyor:
Daha önce Çine Yaşam Platformu Sözcüsü Ahmet Uslu, Eysim Maden Şirketi’nin MHP, CHP ve AKP‘den desteğini gördüğünü söylemiş, şunları aktarmıştı:
Öte yandan Coşkun ailesinin maden şirketi çalışanlarının silahlı saldırısına uğramasıyla ilgili TİP Milletvekili Sera Kadıgil, TBMM‘ye yazılı soru önergesi vermişti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından verilen yanıtta, birçok sorunun yanıtına mevzuata uygun olduğu yönünde yanıt verilmişti. Bölgedeki pasaların yerinin değiştirilmesi konusunun İl Çevre Müdürlüğü tarafından yeniden değerlendirileceği bildirilmişti.
Soru önergesinde bölgede kuvars ve feldspat madenlerinin çıkarıldığı yaklaşık 25 maden ocağının çevreye ve insan sağlığına zarar verdiği, maden ocaklarında çalışan işçiler soludukları zehirli toz yüzünden silikozis ve KOAH gibi hastalıklara yakalandığı, bölgede yaşayan insanlarda ise kanser hastalıklarının arttığı iddiaları da yer almıştı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…