Türkiye İşçi Partililer (TİP), zeytinlik alanları maden sahasına açan yönetmeliği protesto etmek için Hatay ve Bursa’dan Muğla’ya yürüyecek. İki koldan yürüyüşün sonunda Muğla’da buluşan hak savunucuları, TİP İstanbul milletvekili Sera Kadıgil‘in de katılımıyla miting yapacak.
TİP, yaptığı açıklamada, “Yürüyüş ve miting ile zeytinlikleri ve doğayı yağmaya açan yönetmeliklere karşı köylünün, üreticinin, yöre halkının ve tüm doğa ve yaşam savunucularının sesinin yükseltilmesi, toplanan imzalarla Meclis’e giderek yönetmeliklerin geri çektirilmesi hedefleniyor” dedi.
23 Mart’ta Ege ve Akdeniz bölgeleri üzerinden iki koldan başlayacak yürüyüş boyunca her gün zeytinliklerin bulunduğu ve doğa direnişlerinin sürdüğü iller ziyaret edilecek, maden ve talan yönetmeliklerine karşı imza toplanacak. Hatay’dan ve Bursa’dan başlayacak yürüyüşün sonunda doğa savunucuları Muğla’da buluşacak.
27 Mart Pazar günü Muğla’da TİP ve Muğla emek, demokrasi ve ekoloji örgütlerinin katılacağı bir miting düzenlenecek.
Yürüyüş programı ve güzergahı şu şekilde:
27 Mart’ta Muğla’da buluşacak yürüyüş kolları, miting için 13.00’da Akyol Parkı ve 14.00’da Sınırsızlık Meydanı‘nda toplanacak.
Resmi Gazete’de 1 Mart’ta yayımlanan yönetmelikle birlikte tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlarında madencilik faaliyetlerinin önü açıldı. Yönetmelik, İkizköy’deki Akbelen Ormanı‘nda açılmak istenen kömür ocağı için yapılan bilirkişi keşfi öncesinde değiştirildi. İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı yönetmelikle ilgili olarak “Sanki bizim keşfimizi bekler gibi yönetmelik değişti” demişti.
Yönetmelik zeytin sahasında madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine” Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından izin verilebilmesini sağlıyor.
Yönetmeliğe karşı pek çok ekoloji ve sivil toplum örgütü kararın iptaline yönelik dava açtı.
Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ şöyle:
“Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi şartıyla Genel Müdürlük tarafından belirlenen çalışma takvimi içerisinde zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilir.”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…