Elon Musk‘ın yönetimindeki Tesla‘ya Kaliforniya Mahkemesi tarafından, araç servis ve enerji merkezleri ile bir fabrikada tehlikeli atıkların depolanması ve imhasında usule uygun davranmadığı gerekçesiyle 1,5 milyon dolarlık ceza verildi.
Bölge Savcılığı tarafından yapılan açıklamada, San Joaquin bölgesinde Tesla aleyhine yapılan şikayette, tehlikeli atıkların imhası, atıkların depolanması ve yönetimiyle ilgili yasaların ihlal edildiği iddiasının yer aldığı belirtildi.
Açıklamada, araç servis merkezlerinde, enerji merkezlerinde ve bir fabrikada tehlikeli atıklar konusunda yasaya uygun davranmadığı öne sürülen Tesla’nın soruşturmada işbirliği yaptığı ve savcıların dikkatine sunduğu yasalara uyumu artırmak için harekete geçtiği kaydedildi.
Uzlaşma sağlandığı belirtilen davada, Tesla’nın anlaşma kapsamında ceza, soruşturma masrafları, çalışan eğitimi için 1,3 milyon dolar ve atık denetimleri için 200 bin dolar olmak üzere toplam 1,5 milyon dolar ceza ödemesine karar verildi.
San Joaquin Bölge Savcısı Ron Freitas, “Elektrikli araçlar çevresel ıslahatta rol oynuyor ancak bunların üretimi ve bakımının zararlı atıklara yol açtığını kabul etmek gerekir” dedi.
Kaliforniya’da bulunan yaklaşık 57 araç servis merkezi ve 18 güneş enerjisi tesisi ile faaliyet gösteren Tesla, San Francisco’nun Fremont şehrinde elektrikli araçlar üretiyor.
Political Economy Research Institute’ün (PERI) 2022 yılının Şubat ayında açıkladığı Havayı En Çok Kirleten 100 Şirket araştırmasında Tesla beklenmedik şekilde 22’nci sırada yer almıştı.
Standard&Poor’s ise 2022’nin Mayıs ayında yaptığı bir açıklamayla Tesla’yı S&P500 ESG endeksinden çıkarttığını açıklamıştı. ESG, “Environmental, Social ve Governance” kelimelerinin, yani “Çevresel, Sosyal ve Yönetişsel” kavramının kısaltması. ESG puanı yüksek şirketler kabaca “Doğaya en az zararı verip çalışanlarına, müşterilerine, ortaklarına ve topluma faydalı işler yapan” kurumlar olarak sınıflandırılıyor.
Tesla’ya Freemont’taki fabrikasında “Çöpleri gerektiği gibi bertaraf etmemek” suçlamasıyla soruşturma açılırken, Almanya’daki dev fabrikasında da batarya atıklarıyla ilgili eski uygulamaları nedeniyle ceza yemişti. Yine Freemont’taki fabrikasında Afrika kökenli ABD’li işçilere eşit davranılmadığı, daha düşük seviyeli ve tehlikeli işler verildiği nedeniyle Tesla’ya dava açılmıştı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…