Sağlık Bakanlığı’nın 14 Nisan 2020 tarihli Covid-19 Rehberi’nde olası ya da kesin Covid-19 hastalığı tanısı ile hastaneye yatırılan veya ayakta takip edilen tüm olguların tedavisinde hidroksiklorokin ilacının önerildiğini hatırlatan Tabipler Odası, ilacın tedavi başarı oranlarının ve yan etkilerinin sağlık çalışanlarıyla ve kamuoyuyla paylaşılmadığını belirtti. TTB açıklamasında, “Türk Tabipleri Birliği tarafından da gündeme getirildiği gibi Sağlık Bakanlığı’nın veri/bilgi paylaşımı konusunda şeffaf olmaması, Dünya Sağlık Örgütü’nün hidroksiklorokin kullanımına ilişkin bir çalışmanın askıya alınması kararı ile daha da önem kazanmıştır” dedi.
İlacın kalp ritminde bozulmalara neden olabildiğini hatırlatan TTB’nin açıklaması şu ifadelerle devam etti:
Ritm bozukluğu olanlar için uyarılar: Bu yan etki özellikle ileri yaşta, kalp hastalığı olanlarda, bu tür yan etkiye yol açabilecek diğer ilaçları alanlarda, kanda elektrolit bozukluğu olanlarda daha sık görülebilmektedir. Bu nedenle, özellikle hastanede yatan hastalarda, kalp ritm bozukluğu riskini belirlemek için ilacı vermeden önce değerlendirmeler yapılmaktadır. Ayrıca bu ilaçları evdeki karantina sürecinde kombine kullanacak hastaların da kalp ritmi yönünden uyarılması gerektiği, hatta evde kombine kullanıma izin verilmemesinin daha doğru olduğu hatırlatılmaktadır.
Tedirginliğe yol açıyor: Hekimler, sağlık çalışanları, hatta tüm dünya Covid-19 tedavisinde standart bir yaklaşım olmasını beklemektedir. Bu nedenle de olgu sayısında ve çalışmaların yöntemlerinde sıkıntılar olmasına rağmen paylaşılan her bilgi, makale ilgi uyandırmaktadır. Hidroksiklorokinin yan etkilerine ilişkin giderek yaygınlaşan bilgiler, tüm Covid-19 olgularına hidroksiklorokin uygulanan ülkemizde gerek hekimler gerekse toplumdaki bireyler açısından tedirginliğe yol açmaktadır.
Bilgiler paylaşılsın: Covid-19 pandemisini “başarılı” bir şekilde yönettiklerini her fırsatta ifade eden ve Covid-19 hastalarına ilişkin hastalık verilerinin paylaşılmasına izin vermeyen Sağlık Bakanlığı yetkililerinden ülkemizdeki Covid-19 olgularının yaş dağılımına, tedavi başarı oranlarına ve görülen yan etkilere vb. ilişkin bilgileri ivedilikle paylaşmalarını bekliyoruz.”
Dünya Sağlık Örgütü’nün sıtma ilacı hidroksiklorokinin korona tedavisinde kullanımını araştıran deneyi durdurması sonrası, Fransa’da da geri adım geldi. Fransız hükümeti, Covid-19 hastalarına hidroksiklorokin verilebileceği yönündeki kararnameyi geri çekti.
ABD Başkanı Donald Trump da bu ay başında virüse karşı iyi geldiğini iddia ettiği ilacı birkaç haftadır kullandığını söylemişti. Buna karşılık ABD Gıda ve İlaç Ofisi, ilacın etkisinin düşük olduğunu belirterek, “Hastane ortamı ya da klinik denemeler haricinde bu ilacın kullanılması tehlike yaratır. Kalp ritmi problemlerine sebep olabilir” demiş; Trump da geçtiğimiz günlerde reçetesinin süresinin bittiği gerekçesiyle ilacı kullanmaya son verdiğini açıklamıştı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…