Fotoğraf: Karabucak Çevre İnisiyatifi
MERSİN- Tarsus’a bağlı Yeşil Mahallesi‘nde Biçer Enerji Elektrik İnşaat Üretim A.Ş tarafından kurulmak istenen Biyokütle ve Atıkların Yakılmasına Dayalı Enerji Üretim Santrali‘ne Nisan 2020’de verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu’ kararı iptal edildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘na karşı açılan davada, 14 Aralık’ta ‘ÇED Olumlu’ kararı, raporunun yetersiz olması nedeniyle Danıştay nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere iptal edildi.
Vatandaşlar açtıkları davada, hukuka ve mevzuata aykırı olduğu, işletmenin kurulacağı bölgenin deprem kuşağında olduğu, ÇED süresince halka tehlikeli atıkların yakma ve depolama yöntemi ile bertarafının çevre ve insana vereceği zararın hiçbir şekilde anlatılmadığı, ÇED raporunda kirleticilerin alt ve üst ısıl değerleri saptanmış olsa da kompozit malzeme ile yapılmış emisyon ölçümlerine değinilmediği için kararın iptalini istemişti.
Bakanlık tarafı ise davada, işlemin hukuka ve mevzuata uygun olduğunu belirterek davanın reddi gerektiğini savunmuştu.
Öte yandan davanın görüldüğü Mersin 1. İdare Mahkemesi bölgenin incelendiği bilirkişi raporuna karşı yapılan itirazları yerinde görmeyerek bilirkişi raporunun hükme esas alınabilecek nitelikte ve yeterlilikte olduğunu belirtti.
Kararda, projenin; bölgenin toprak yapısına, bitki örtüsüne, zeytincilik faaliyetlerine, hayvancılığa, doğal yaşama ve insan sağlığına etkilerine işaret edilerek kurulması planlanan santralin zeytincilik faaliyetleri açısından uygun olmadığı bildirildi.
ÇED raporuna işaret edilen Mahkeme kararında, raporda bulunan olası risklerin yeterli olarak ortaya konulamadığı, ormancılık faaliyetleri ile orman ekosistemini ve bileşenlerini olumsuz yönde etkileyeceği için, tesisin ekosistemin bütünlüğü ve sağlığı açısından uygun bulunmadığı aktarıldı.
Tesisin yerleşim yerlerine çok yakın mesafede olmasına da değinilen kararda, konu ile ilgili meteorolojik verilerin kullanıldığı hava kalitesi dağılım modellemesi ile ortaya konmasının gerektiği bildirildi.
Ayrıca Bakanlığın 562 TL’lik yargılama giderini, duruşmalı işler için belirlenen 11 bin TL vekalet ücretini, hazineden karşılanan 10 bin TL’lik keşif giderini ve bilirkişi ödemesini yapması gerekecek.
Bilirkişi keşfinden sonra ortaya konan bilirkişi raporunda, ÇED raporunda yapılmadığı belirtilen değerlendirmeler ve mevcut uygunsuzluklara ilişkin şu görüşler ortaya koyulmuştu:
‘Biyokütle Atıkların Yakılmasına Dayalı Enerji Üretim Santrali’ iptali için 2020 yılında dava açılmıştı. ÇED raporu iptal edildi. Danıştay’ın kararı bozması sonrası dava yeniden açıldı. 14 Haziran’da yeniden keşif yapıldı.
Mart 2020’de Tesisi yapmayı planlayan Biçer Enerji Elektrik Üretim A.Ş’ye karşı Karabucak Çevre İnisiyatifi kuruldu.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…