Kategoriler: EğitimManşet

‘Suriye’nin “kayıp kuşağı”nın yaralarını sarmak için 3 yıllık eğitim fonu şart’

Binlerce ölü ve milyonlarca yerinden edilmiş vatandaşla 4. yılına giren Suriye iç savaşının en çok zarar verdiği kesim çocuklar. UNICEF,  ‘kayıp kuşak’ olma riskiyle yaşayan çocukların eğitimi için en az üç yıllık sürdürülebilir bir fon yaratma çağrısında bulundu.

‘3 yıllık eğitim fonu olmazsa insani felaket derinleşir’

Dünyanın en büyük insani felaketlerinden olan Suriye iç savaşı süresince 3 milyon çocuk ülke dışında yerinden edildi; 1.2 milyon çocuk ise mülteci olarak yaşıyor. UNICEF, 5.5 milyon çocuğun acil eğitim ya da psikolojik destekten mahrum bırakıldığı savaşta uluslararası kamuoyu 3 yıllık garantili bir eğitim fonu bulamazsa daha büyük bir insani felaket olacağı konusunda uyardı.

’25 çocuğun 25’i psiko-sosyal desteğe ihtiyaç duyuyor’

UNICEF Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölge direktörü Maria Calivis, üç yıllık fonlamanın eğitiminin devamı olduğu için zaruri olduğuna dikkat çekerek durumun aciliyetini şöyle anlatıyor: ‘Üç yılın ardından, durumun geçen seneden bile farklı olduğunu görüyorsunuz. Geçen sene 25 çocuk arasından belki 10 çocuk psiko sosyal desteğe ihtiyaç duyarken şimdi bu sayı 25 çocuğa çıktı. Bu, durumun çocukları ne kadar derinden etkilediğinin bir göstergesi.’

Suriye’den giden mülteci çocuklar Ürdün ve Lübnan’da devlet okullarında okuyabiliyor. Bu önemli bir destek olmakla birlikte, kalabalıklaşan sınıflar, öğretmenlerin baskı altında olması ve yeni gelen çocuklara karşı olumsuz tavırlar eğitim sorununun halolmasının önünde engel olarak duruyor.

Calivis, ülkede krizi sona erdirecek siyasi bir çözüm olmadığı sürece UNICEF gibi örgütlerin yapacaklarının ancak büyük bir yarayı yara bandıyla sarmak gibi olacaığını da ekliyor.’Şiddet, intikam ve yerinden edilmeyle büyüyen bir nesil var. Ve bunun sonuçlarını sadece aileler ve Suriye değil, komşu ülkeler de yaşayacak’

(Guardian/ Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi