Sıcaklar, 2023’te Avrupa’da yaklaşık 50 bin ölüme neden oldu

Yazar:
Yeşil Gazete

Karbon kirliliği ile şiddetlenen sıcak dalgaları, geçen yıl Avrupa’da yaklaşık 50.000 kişinin ölümüne neden oldu. Araştırmalar, Avrupa’nın dünyanın diğer bölgelerine göre çok daha hızlı ısındığını ve bu durumun yangınlar, kuraklıklar ve sağlık sorunlarına yol açtığını ortaya koyuyor.

Doktorlar, sıcak havayı “sessiz katil” olarak tanımlıyor çünkü çoğu insan fark etmese de bu tür hava koşulları, beklenenden çok daha fazla can alıyor.

Nature Medicine‘de yayınlanan bir çalışmaya göre, 2023’teki ölüm oranı, son yirmi yılda yükselen sıcaklıklara uyum sağlanmamış olsaydı yüzde 80 daha yüksek olabilirdi.

Bir itfaiyeci, Ağustos ayında Atina yakınlarındaki Grammatiko’da yanan orman yangınını söndürmeye çalışıyor. Fotoğraf: Alexandros Avramidis/Reuters

Çalışmanın baş yazarı Elisa Gallo, uyum sağlama çabalarının etkili olduğunu ancak yine de sıcaklığa bağlı ölümlerin çok yüksek olduğunu vurguluyor.

Araştırmacılar, Avrupa’nın soğuk ülkeleri olan İngiltere, Norveç ve İsviçre gibi yerlerde sıcak gün sayısının en çok artacağını, ancak toplam ölüm sayısının, sıcaklara daha iyi uyum sağlamış olmasına rağmen daha yüksek sıcaklıklara maruz kalan güney Avrupa’da en yüksek olacağını belirtiyor.

2023 yılında, Yunanistan‘da her milyon kişide 393, İtalya‘da 209 ve İspanya‘da 175 ölümle, sıcaklığa bağlı ölümler en yüksek seviyelere ulaştı.

İnsanlar Paris 2024 Olimpiyat Oyunlarına katılmadan önce serinlemek için su çeşmesi ve fıskiye kullanıyor. – Fotoğraf: Tolga Akmen/EPA

Çözüm: Serin şehirler

Bilim insanları, hükümetlerin sıcak dalgalarına karşı halkı korumak için daha serin şehirler tasarlaması, erken uyarı sistemleri kurması ve sağlık sistemlerini güçlendirmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Bireysel önlemler de ölüm oranlarını azaltmada etkili olabilir; örneğin, yaşlı komşuları ve yalnız yaşayan akrabaları kontrol etmek hayati önem taşıyabilir.

Sıcak dalgalarının etkisini azaltmak ve iklim değişikliğine uyum sağlamak için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini belirten Gallo, “İklim değişikliği bir sağlık sorunu olarak ele alınmalı” diyor.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete
Etiketler: Manşet

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024