Manşet

Artvin ve Van’ı sel bastı: Dört kişi hayatı kaybetti, tarım arazileri su altında

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Pazar günü akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış sel ve heyelana sebep oldu. Sel sularına kapılarak yaralanan bir kişi vatandaşlar tarafından kurtarıldı ancak kaldırıldığı Yusufeli Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Artvin Valisi Yılmaz Duruk‘un kaybolduğunu bildirdiği, aynı aileden üç kişinin cansız bedenleri ise saatler sonra bulundu. 

Artvin-Erzurum kara yolu kapandı

Şiddetli yağışın etkisini artırması üzerine Yusufeli Barajı şantiyesinin bulunduğu alanda heyelan meydana geldi. Yamaçtan kopan kaya ve toprak kütleleri Artvin-Erzurum kara yolunu kapattı.

Yağmur sularının yol açtığı taşkınlar baraj şantiyesine zarar verirken, kara yolundaki 2 tünelin giriş ve çıkışları toprak ve kaya parçalarıyla kapandı.

Heyelanın ardından bölgeye sevk edilen jandarma ekipleri güvenlik önlemi alarak, bölgeye araç girişine izin vermiyor. Karayolları, DSİ, İl Özel İdaresi, AFAD ile baraj inşaatı yüklenici firmasına ait ekipler, iş makineleriyle yolun açılması için çalışma başlattı.

Van’da tarım arazileri su altında

Van’ın Muradiye ilçesinde etkili olan sağanak nedeniyle de bazı mahallelerde tarım arazileri su altında kaldı. Pazar günü öğle saatlerinde başlayan sağanak nedeniyle bazı mahallelerdeki tarım arazileri zarar gördü, kışın hayvanların beslenmesi için toplanan otlar suya kapıldı.

AA’da yer alan habere göre zararlarının büyük olduğunu söyleyen Kandahar Mahalle Muhtarı Mehmet Emin Bayacar, öğle saatlerinde başlayan sağanaktan dolayı arazilerinin su altında kaldığını söyledi. 20 bin bağ otun suya kapıldığını aktaran Bayacar, yetkililerden yardım istedi.

Van‘ın İpekyolu ilçesinde 5 Temmuz Pazar günü öğle saatlerinde etkili olan sağanak yağış sele neden olmuştu. Selden dolayı iki kişi ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılırken çok sayıda kümes ve küçükbaş hayvan da hayatını kaybetmişti.

Meteoroloji’den uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yaptığı duyuruda Marmara’nın doğusu ile Batı Karadeniz kıyılarında sağanak yağışın Pazartesi günü de devam edeceği uyarısında bulundu. Açıklamada şunlar söylendi:

Yarın (Pazartesi) öğleden sonra yurdun kuzeybatı kesimlerinde görülecek olan sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, Kocaeli Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bartın ile Kastamonu’nun kıyı kesimlerinde yerel olarak kuvvetli (21-50 kg/m2) olması beklendiğinden ani sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar ve yerel küçük çaplı dolu yağışı hadisesine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Sebep iklim krizi

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve birçok bilimsel kuruluş iklim değişikliği yüzünden küresel ortalama sıcaklıkların artacağını ve bunun da kuraklık riskini, düzensiz ve aşırı yağış sıklığı ve miktarını ve fırtına gibi aşırı hava olaylarının sıklık ve şiddetini yükseltebileceğini ortaya koyuyor.

Türkiye’de artan afetler

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “2018 Meteorolojik Afetler” raporuna göre Türkiye’de de iklim krizi bu afetlerin sayısını her geçen yıl artırıyor.

Buna göre Türkiye’de 2018 yılında 871, 2017 yılında 598, 2016 yılında 654, 2015 yılında 731 meteorolojik afet raporlandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre de bahsi geçen bu dört yıl, 1940’lardan beri ülke tarihinde en çok meteorolojik afetin görüldüğü yıllar olarak ön plana çıkıyor.