Seamus Heaney, “Yeats’den sonra gelen en önemli İrlandalı şair”

Yayıncısının dün sabah yaptığı açıklamaya göre, İrlanda’nın Yeats’den sonra ilk Nobel ödüllü şairi Seamus Heaney, kısa süreli bir hastalıktan sonra, Dublin’de bir hastanede yaşamını yitirdi.

Amerikalı şair Robert Lowell tarafından “Yeats’den sonra en önemli İrlandalı şair” olarak adlandırılan Heaney, edebiyat dünyasında oldukça saygı görüyordu.

Heaney’nin kazandığı çok sayıda ödül arasında 2006’da TS Elliot Ödülü, 1995 Nobel Edebiyat Ödülü, İrlanca’dan İngilizce’ye çevirdiği Sweeney Astray çevirisiyle 1985’de aldığı PEN Çeviri Ödülü bulunmakta. Doğa aşığı olan Heaney’nin şiirleri, genellikle doğa manzaralarına ve insanın doğayla olan karşılıklı etkileşimine odaklanıyordu.

Heaney 13 Nisan 1939’da dokuz kardeşin en büyüğü olarak Kuzey İrlanda’da doğdu ve çiftlikte büyüdü. Şairliği meslek edinmeden önce öğretmenlik yaptı. 1989 ile 1994 yılları arasında Oxford’da şiir profesörüydü.

On yıl önce şairin bütün eserlerine ev sahipliği yapan Seamus Heaney Centre for Poetry Queens Üniversitesi, Belfast’te açıldı.

1966’da yayınlanan ilk kitabı Death of A Naturalist, kırsalda büyümesini yansıtıyordu. Fakat, İrlanda’nın sorunları arttıkça şiirleri de daha politik bir hal aldı.

2006’da felç geçiren Heaney, 2010’da hastalığından esinlenerek yazdığı 12. derlemesi Human Chain’i yayınladı.

Eski Saray Şairi ve Heaney’nin yakın dostu Andrew Motion Telegraph’a Heaney’nin “büyük bir şair, şiir hakkında yazan harika bir yazar ve fevkalede ince ve zeki biri” olduğunu söyledi.

İrlanda’nın Sanat Bakanı Jimmy Deenihan, büyük bir edebiyatçı ve İrlanda temsilcisi olarak  Heaney’nin yapıtlarını övdü.

Temmuz ayında memleketi güney Derry’de eylülde düzenlenecek olan On Home Ground Şiir Festivali’nde onur konuğu olacağı açıklanmıştı.

 

Haber: Özde Çakmak

(Yeşil Gazete, Guardian, Telegraph, BBC)

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi
Etiketler: Seamus Heaney