Sadece sanal alemde yürütülecek kampanyaların değil yazan çizen herkesin ihtiyaç duyabileceği ofis uygulamalarının internete taşınmış hali bu yazılımlar. Fakat internete taşınırken bazı ileri seviye fonksiyonlarını masaüstünde bırakıp, onların yerine online alemin bazı nimetlerini yerleştirmişler.
Online ofis uygulamalarının başı çeken oyuncuları Google Dökümanları, Zoho.com, Peepel ve Thinkfree office.
Google bir kez daha ihtiyacı olup da kullanmayana kendini sorgulatacak kadar başarılı bir hizmet geliştirmekte. İçerisinde Döküman, Tablolama, Sunum ve Form kısımları olan bu hizmet tamamen ücretsiz. Tüm dökümanlarınızı başkalarıyla çok kolay bir şekilde paylaşabiliyorsunuz ve hatta aynı anda aynı döküman üzerinde çalışabilirken size bir sohbet penceresi bile sunuyor.
Döküman yazma hizmeti (word muadili) grup halinde üzerinde çalışılan belgelerde çok faydalı. Üstelik revizyon takip sistemiyle kimin ne değişiklik yapmış olduğunun da hesabını tutuyor. Zoho.com ve Peepel’a ait döküman yazma hizmetlerinden ayrılan en temel noktası ise Türkçe imla kontrolünün olması. Dahası belge içinde temel çeviri işlemi yapabiliyor. Tüm Google Dökümanları hizmetleri gibi bu da insanların belgenizi (izin verirseniz) indirmeden sayfaya katıştırmaya izin veriyor.
Tablolama hizmeti (excel muadili) yine belge paylaşımına izin veriyor. Tabloya girilen verileri klasik grafik formatlarında (çubuk, pasta vs.) görselleştirebiliyor. Ancak iki noktada çok faydalı özellikleri var. Birincisi gadget adı verilen kimi eklentiler. Bu eklentiler tabloya girdiğiniz verileri görselleştirmenize yarıyor. Bunlardan en sıra dışı olanları gapminder.org’daki devrim niteliğindeki hareketli grafik sistemi ve dünya haritası üzerinde ülkelerin girilmiş veriler doğrultusunda renk değiştirdiği zaman temelli gösterim.
Google Dökümanlarının Tablolama hizmetini farklı kılan ikinci unsur ise hazırlayabildiğiniz online formlar. Bu formları web sayfanıza katıştırabiliyorsunuz. Formlara verilen cevaplar tabloya otomatik olarak ekleniyor. Bu sayede gönüllülerden detaylı veriler toplayabilirsiniz. Üstelik buradan topladığınız verileri bir önce bahsettiğim şekilde yine web sayfasında görselleştirebilirsiniz. Bu form sisteminin tek eksiği ise hileyi önleyecek bir doğrulama sisteminin (captcha) olmayışı.
Google dökümanlarının temel hizmetlerinin sonuncusu ise Sunum (powerpoint muadili) hizmeti. Bu hizmet ile sunumlar hazırlayabilir ya da var olanları yükleyebilirsiniz. Bu sunumları yine herhangi bir program olmadan izlemek ya da web sayfasına katıştırmak mümkün.
Peki tüm bunlardan size ne? Online ofis hizmetlerini aktivizm amaçlı nasıl kullanabilirsiniz? (Bu liste aklıma yeni figürler geldikçe genişleyecektir.)
Gelecek yazımızda online formların bir adım ötesine geçen daha profesyonel Anket ve imza toplama hizmetlerini ele alacağız.
Bir önceki yazımızda ise blog hizmetlerini incelemiştik.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…