Sakarya‘nın Hendek ilçesine 16 kilometre uzaklığında yer alan havai fişek fabrikasında 3 Temmuz Cuma sabah saatlerinde meydana gelen patlamanın dördüncü gününde de alandaki çalışmalar sürüyor.
Art arda yaşanan patlamalarda altı kişinin hayatını kaybettiği hastaneye kaldırılan 117 kişinin ise taburcu edildiği duyuruldu. Durumu ağır beş kişinin hastanede tedavisi sürerken bir kişiye ise hala ulaşılamıyor.
Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca olaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında müdür, iki ustabaşı ve bir kişi hakkında daha gözaltı kararı verildi.
Gözaltına alınan kişiler Hendek İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldü.
Hendek’te havai fişek patlamasının meydana geldiği fabrikanın ortaklarından birinin Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun olduğu ortaya çıktı.
Sakarya’da 1996 yılında kurulan Büyük Coşkunlar Piroteknik Kimya Sanayi Havai Fişek Tic. Ltd. Şirketi’nin diğer iki ortak ise: Ali Rıza Ergenç ve Nazim Zeren.
Yaşanan patlamanın ardından MÜSİAD Şube Başkanları tarafından Coşkun’a destek için “moral yemeği” ise sosyal medyada ve patlamada yakının kaybedenler tarafından tepkiyle karşılaştı.
Bunun üzerine MÜSİAD bir açıklama yaparak yemekte yöneticilerin ve çevre illerden katılan üyelerin, işçilere yapılacak yardımları planladığı ifade etti.
Açıklamada, olayın meydana geldiği fabrika sahibinin yemekte bulunmadığı belirtilerek “Sanki akşam yemeğinde keyif yaparmışız gibi başlatılan bu iftira kampanyasını kınıyoruz” dedi.
Patlamanın sebebi hala bilinmiyor. Ancak patlama sonrası işçileri ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Özkoç ve Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan sosyal medyada işçilerin açıklamalarına yer verdi.
Tedavi olan Nuray Cihangir, “Patlama üretim sırasında olmadı, arka depoda olmuş. Depolara konulan mallardandır. Isındıkları için. İşçide şu an bir hata yoktur” dedi.
Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım 5 Temmuz gününde yaptığı açıklamada “Denetim eksikliği yok, en son üçüncü ayda denetim yapıldı. İlgili birimlerimiz burada bütün denetimleri periyodik olarak ciddi şekilde yapıyor, buna devam edecekler. Herhangi bir kusur, ihmal varsa hem adli hem de idari soruşturmada zaten ortaya çıkacaktır ve gereği yapılacaktır” ifadelerini kullandı.
Ancak Yeşil Gazete’ye konuşan Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uğurlu Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılmasına Dair Yönetmelik’in sekiz yıldır yürürlüğe konulmadığını söyledi.
Böyle bir yönetmeliğin bu tip tehlikeli iş yerlerinde yaşanan felaketlerin önüne geçeceğini söyleyen Uğurlu, yönetmeliğin fabrika sahipleri tarafından ‘maliyet unsuru’ olarak gösterilerek ertelettirildiğini öne sürdü.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…