TürkiyeManşet

Sakarya’daki havai fişek fabrikasında patlama: Şu ana kadar dört can kaybı, 97 yaralı

0

Sakarya‘nın Hendek ilçesine 16 kilometre uzaklığında yer alan havai fişek fabrikasında  sabah saatlerinde büyük bir patlama meydana geldi.  Kentin her yerinden duyulan patlama sesleri ardından bölgeye çok sayıda itfaiye ve ambülans ekibi yönlendirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada patlamanın, fabrika içerisinde 189 çalışanın bulunduğu sırada yaşandığını söyledi. Olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri patlamaların tekrar etmesi nedeniyle alevlere müdahale etmekte zorlanıyor. 

Koca: 20 kişi işe gelmedi, 15 kişi erken ayrıldı

Olay yerine giden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dört kişinin hayatını kaybettiğini 97 kişinin yaralandığını açıkladı. Ayrıca toplam 186 çalışandan 20’sinin işe gelmediğini, şu ana kadar da 101 kişiye ulaşıldığını ifade etti. Koca, “Diğer kişilerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 15 kişinin de sahadan erken ayrıldığını biliyoruz” bilgisini paylaştı.

Hendek Belediye Başkanı: 150-200 çalışan içeride

Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu bölgeye geldiğinde yaptığı ilk açıklamada “150-200 civarında çalışanı olduğu söyleniyor. Ambulans ve itfaiye dışında kimseyi almıyorlar. Net bir bilgim yok” demişti.

Olay yerine 300 metre mesafede olduğunu belirten Babaoğlu “İlk baştaki kadar güçlü olmasa da patlamalar sürüyor. Tüm ekipler şu an burada” açıklamasında bulunmuştu.

Daha önce de patlama yaşanmıştı

Babaoğlu bundan üç-dört yıl önce de aynı fabrikada bir patlama yaşandığını söyledi. Belediye Başkanı önceki yaşanan olayda ölen olmadığını belirtti.

‘Yaralıları çıkartıyoruz’

Sakarya Belediye Başkanı Mutlu Işıksu da, “Vahim bir tablo var. Yaralılarımızı çıkarmaya çalışıyoruz. Hâlâ patlamalar devam ediyor. Düzce ve Kocaeli’den yardım istedik, bütün ekiplerden yardım istiyoruz”  diye konuştu.

AA’da yer alan habere göre İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla incelemelerde bulunmak üzere havai fişek fabrikasında patlama meydana gelen Hendek’e hareket etti.

Kimyasal gaz uyarısı: Pencerelerinizi kapatın

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın ardından kimyasal gaz uyarısında bulundu. Kınık, “Patlamanın yaşandığı bölgeye yakın yerleşim yerlerindeki insanların evlerine girip, kapı ve pencerelerini kapatarak dumanı solumaması gerekiyor. Yoğun duman varsa kapı eşiklerine ıslak havlu koyulabilir. Kimyasal olarak sağlığı olumsuz etkileyebilecek bir gaz” dedi.

AFAD ise yaptığı açıklamada fabrikada radyasyon kaynağı bulunmadığını belirterek, ölçümlerin devam ettiğini  duyurdu.

Sirman: Tahliye gerekebilir

Sözcü’den Eser Akgül‘e açıklama yapan Dr. Alp Sirman ise “Havada yüksek oranda zehirli kanserojen gaz ortaya çıkmış olabilir. Rüzgar güneybatıdan esiyor. Kuzeydoğudaki yerleşim yerleri uyarılmalı. Meteoroloji rüzgara göre uyarı yapmalı. Rüzgar yerleşim bölgesine doğru gelirse boşaltmak mantıklı olabilir” uyarısında bulundu.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.