Bence Türkçe edebiyatın en iyi on romanından biri olan, Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nde Türk insanın doğu ve batı arasındaki bocalaması irdelenmiştir. Batılılaşma ve doğulu değer yargılarımız konularını kendine mesele eden bir yazardan da başka bir şey beklenemezdi zaten.
Roman, kahramanı Hayri İrdal’ın anılarından oluşmaktadır. Osmanlı’nın son dönemindeki çocukluğuyla başlayan kitap Cumhuriyet dönemine kadar uzanmaktadır. Halit Ayarcı, Saatleri Ayarlama Enstitüsü adında bir dernek kurar, başına da Hayri İrdal’ı getirir. Derneğin ne yapacağı belli olmadığı halde, binasında çalışmalar başlar, kadrosu giderek genişler, devletten ödenek alır, halk ve hatta yabancı ülkeler bazında itibar elde eder. Yapılan tek şey abesle iştigaldir ve ne gariptir ki bu para ve saygınlık getirmektedir.
Halit Ayarcı moderni, batıyı, kötü yanlarıyla temsil ederken; Muvakkit Nuri Efendi ise doğuyu, dürüstlüğü temsil etmektedir. Hayri İrdal ise iki arada kalmış insanımızın zavallı bir karikatürü gibidir.
Saatleri Ayarlama Enstitüsü, devlet, bürokrasinin saçmalığı, aile ve bireyin halleriyle inceden dalgasını geçen kara mizahın başyapıtıdır.
Not: Bu yazının videosunu aşağıdaki linkten Uzman Tv’den izleyebilirsiniz.
http://www.uzmantv.com/saatleri-ayarlama-enstitusu-ne-tur-bir-roman
Mehmet Fırat Pürselim
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…