Türkiye‘nin Rusya’dan satın aldığı ve geçtiğimiz sene teslimatı tamamlanan S-400 Triumf Uzun Menzili Hava Savunma Füze Sistemi (HSFS), atış testlerinin yapılması amacıyla Sinop‘ta bulunan test merkezine götürülürken görüntülendi.
Türk Hava Kuvvetleri, 5-16 Ekim 2020 tarihleri arasında S-400 bataryası ile bir dizi test atışı gerçekleştirecek. Test sırasında 10 adet Banshee Hedef Uçağı kullanılacak.
Savunmasanayist’in aktardığına göre testlerde S-400’ün radar işlevselliği, hedef tespit ve takip yetenekleri, iletişim sisteminin kabiliyetleri ve komuta kontrol sisteminin performansının incelenmesi bekleniyor.
Sinop havalimanı 20 Ekim 2020 günü 09.00 ile 14.30 saatleri arasında trafiğe kapalı olacak. Test atışlarının ise bu süre zarfında yapılması bekleniyor.
Türkiye, Eylül 2017 tarihinde Rusya ile iki filo (dört batarya) S-400 Hava Savunma Füzesi Sistemi (HSFS) tedariki için 2,5 milyar dolar değerinde bir anlaşma imzalamıştı.
Anlaşma kapsamında 1.3 milyar ABD Doları değerindeki ilk S-400 filosunu içeren ürünlerin teslimatları, Temmuz 2019 tarihinde yapıldı. Daha önce 2020 yılının ilk çeğreğinde aktif hale getirileceği belirtilen S400’ler koronavirüs gerekçe gösterilerek aktif hale getirilememişti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuyla ilgili “S-400’ler henüz aktif değil çalışmalar var ama aktif değil. S-400’ün aktif hale getirilmesi konusunda yapılacakları askerlerimiz bilir, izah eder. Bu sistemi biz acil ihtiyacımız olduğu için aldık” ifadelerini kullanmıştı.
Euronews’in aktardığına göre S-400 uzun menzilli hava savunma sistemi, İkinci Dünya Savaşı sonrası Sovyetler Birliği döneminde geliştirilen ve daha sonra Rusya tarafından üretimine devam edilen S-200 ve S-300 modellerinin devamı.
Modele adını veren 400 rakamı ise füzelerin kilometre olarak ulaştığı menzili ifade ediyor. Füzelerin üreticisi Rusya devletine ait Almaz-Antey adlı silah firması ABD’nin yaptırım listesinde bulunan firmalardan biri.
Bir S-400 filosunda/sisteminde, iki adet batarya bulunuyor. Yani Türkiye’nin şu anda iki farklı noktaya S400 HSFS yerleştirme imkanı bulunuyor.
ABD ve diğer NATO müttefikleri, Türkiye’de konuşlandırılacak S-400 sistemi üzerinden Rusya’nın NATO uçaklarıyla ilgili önemli bilgileri toplamasından endişe ediyor.
Washington, bunu özellikle yeni savaş jetleri F-35’lerin güvenliği açısından büyük bir tehdit olarak görüyor. S-400’lerin NATO sistemleri ile uyumlu olmadığını söyleyen diğer NATO ülkeleri de S-400’lerin Türkiye’de konuşlanmasını hava savunmalarını tehlikeye atacağı görüşünde.
Türkiye’nin bu sistemi satın alması Türkiye’nin Batı’dan uzaklaşması olarak da değerlendiriliyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…