Kategoriler: EnerjiManşet

Rusya’nın ‘gaz kesme’ tehdidine karşı Avrupa, kömüre dönüyor

Yazar:
Haber Merkezi

Rusya bu kış mevsiminde doğal gaz arzını sınırlamakla tehdit ederken bazı Avrupa ülkeleri, yılın en soğuk döneminde enerji ihtiyaçlarının karşılanmasını güvence altına almaya çalışıyor.

Bu da, pek çok ülke için kömürlü termik santrallerin çalıştırılmasıyla iklim vaatlerinde geri adım atmak anlamına geliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Rusya’nın bu kış bölgeye tüm gaz ihracatını durdurması için Avrupa’nın hazır olması gerektiği konusunda uyardı. Bunun en olası senaryo olmadığı kabul edilse de, ülke siyasi avantaj elde etmeye çalışırken göz ardı da edilemiyor.

IEA Başkanı Fatih Birol, Financial Times‘a verdiği demeçte, Blok’un özellikle gaz için bir acil durum planına ihtiyacı olduğunu, Avrupa hükümetleri tarafından alınan tedbirlerin enerji arzının potansiyel bir kesintiye hazırlık konusunda yeterince ileri gitmediğini söyledi.  

 

Geçen hafta Rusya, teknik bir sorun’ olduğu gerekçesiyle Rus gazını  Avrupa’ya taşıyan ana hatlardan Kuzey Akım 1 Boru Hattı‘nın kapasitesini yüzde 60 oranında azalttı.

Pazar günü Almanya ve Avusturya, kömür santrallerinin acil olarak yeniden başlatıldığını duyurdu.

Hollanda, daha önce ülkenin elektrik üretiminin yaklaşık üçte biri ile sınırlı olan fosil yakıtlı elektrik santralleri üzerindeki tüm kısıtlamaları kaldırarak önlem almıştı. İtalya dahil diğer AB ülkelerinin de enerji krizi kötüleştikçe eski kömür yakıtlı elektrik santrallerini devreye almaları bekleniyor.

Kömür kullanımındaki bu geçici artış, AB’nin daha az emisyonlu enerji alternatiflerine geçişsürecine dair endişeleri artırıyor.

Temiz enerjiye yatırım çağrısı

Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen Pazartesi günü AB üye ülkelerini kömür gibi fosil yakıtları kullanmaya geri dönmemeleri konusunda uyardı ve bunun yerine hükümetleri “yenilenebilir enerjiye yapılan büyük yatırımlara” odaklanmaya çağırdı.

Von der Leyen ​​gazetecilere verdiği demeçte, “Bu krizi, ilerlemek için kullandığımızdan ve fosil yakıtlarda geri adım atmadığımızdan emin olmalıyız” dedi.

Yakın tarihli bir raporda, IEA, yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan rekor harcamalar da dahil olmak üzere, bu yıl enerji sektörüne yaklaşık 2,3 trilyon Euro’luk yatırım yapılmasının planlandığını duyurdu.

Bu raporda, petrol ve gaza yapılan yatırım daha temiz teknolojiye kaydırılmadıkça artan enerji talebinin karşılanamayacağı tespit edildi.

IEA İcra Direktörü Birol, “Küresel enerji krizini de iklim krizini de görmezden gelme lüksümüz yok. Ancak iyi haber şu ki, aralarında bir seçim yapmak zorunda değiliz, her ikisini de aynı anda halledebiliriz” dedi.

Birol,  artan fosil yakıt fiyatlarının tüketiciler üzerindeki baskısını hafifletmek ve enerji sistemlerinin güvenli olmasını sağlamak için yeşil enerjiye yatırımın çok daha hızlı olması gerektiğini de belirtti.

 

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024