Rusya’dan homofobik adım: Çevrimiçi akış sitelerinde LGBTİ+ içerikleri yasaklanıyor

Rusya‘nın Federal İletişim, Bilgi Teknolojisi ve Kitle İletişim Denetleme Servisi (Roskomnadzor), Rus yayınlarındaki LGBTİ+ içeriklerinin yasaklanmasına yönelik bir karar taslağı üzerinde çalışmaya başladı.

Kararın önümüzdeki günlerde kabul edilerek 1 Eylül 2023’te yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Taslak yönetmelik, çevrimiçi materyallerdeki “geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin çekiciliğini teşvik etme”, “geleneksel ve geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin toplumsal eşdeğerliği konusunda çarpık bir fikir oluşturma” ve “kişinin biyolojik cinsiyetini değiştirmeye yönelik pozitif tutum oluşturma” gibi konuları yasaklamayı hedefliyor.

Yönetmelik, bu gibi içeriklere yer veren sitelerin silinebileceği, yetkililer tarafından engellenebileceği ve 81 bin ABD dolarına (1,5 milyon lira) kadar para cezası verilebileceğini öngörüyor.

‘Bu arsız sansür, insan haklarını ihlal ediyor’

Uluslararası Af Örgütü‘nün Rusya Direktörü Natalia Zviagina, Rus medya düzenleyicisinin LGBTİ+ bireylere veya haklarına atıfta bulunan çevrimiçi içeriği sansürlemeye hazırlandığı haberine tepki göstererek, “Rus makamları, Brokeback Mountain ve Call Me by Your Name gibi dünya çapında beğenilen filmleri sapkın bir şekilde yasaklamak da dahil olmak üzere, yeni homofobik yasalar aracılığıyla ülkedeki LGBTİ+ bireyleri daha da günah keçisi ilan etmeye ve damgalamaya hazırlanıyor” dedi.

“Bu arsız sansür, Rus makamlarının insan haklarının tamamen dışına çıkmaya ve ifade özgürlüğü hakkını bariz bir şekilde ihlal etmeye istekli olduğunu gösteriyor” diye konuşan Zviagina, şunları ekledi:

‘Geleneksel değerleri koruma’ kisvesi altındaki bu çirkin hareket, milyonlarca LGBTİ+ kişiyi daha fazla damgalamakla kalmayacak, onları artan bir şekilde ayrımcılığa ve damgalanmaya, düşmanlığa ve şiddet eylemlerine maruz bırakacaktır. LGBTİ+ karşıtı yasa bir yana, bu sansür direktifi derhal yürürlükten kaldırılmalıdır. Rusya’nın LGBTİ+ kişilere yönelik ayrımcılığı teşvik etmeyi ve desteklemeyi bırakmasının ve bu bireylerin haklarının insan hakları olduğunu anlayıp tanımasının ve onları korumasının zamanı geldi.

Neler olmuştu?

5 Aralık 2022’de Başkan Vladimir Putin, “geleneksel olmayan cinsel ilişkiler ve pedofili propagandasını” yasaklayan bir yasayı imzaladı. Eleştirmenler, yasa tasarısının hiçbir direnişle karşılaşmamasını sağlamak için pedofilinin özellikle yasaya eklendiğini düşünüyor.

Roskomnadzor kısa bir süre önce çevrimiçi akış hizmetlerine Brokeback Mountain, Call Me by Your NameThe Sex Lives of College Girls ve This Is Going to Hurt‘ın birkaç bölümü dahil olmak üzere filmleri ve TV dizilerini silmesi gerektiğini önermişti.

Daha da öncesinde, Moskova halk kütüphaneleri, devlet tarafından “geri dönüşüm” için önerilen bir kitap listesi aldıklarını bildirmişti. Listede John Boyne, Michael Cunningham, Stephen Fry, Jean Genet, Haruki Murakami, Sarah Waters‘ın yanı sıra çok sayıda Rus yazarın kitapları da yer alıyordu.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete