Medya-İnternet

RTÜK’ten Halk TV açıklaması

0
RTÜK Başkanı Davut Dursun, Gezi Parkı ile ilgili olarak bazı kuruluşlara ‘şiddetti özendirmeden’ ceza verdiklerini, Halk TV ‘ye verilen para cezasının nedeninin ise Gezi Parkı’ndan önce yapılan sigara görüntüleri ihlali olduğunu söyledi.
RTÜK Başkanı Davut Dursun Halk TV ‘ye verilen para cezasının nedeninin ise Gezi Parkı’ndan önce yapılan sigara görüntüleri ihlali olduğunu söyledi. Gezi Parkı olaylarıyla ilgili eleştiri aldıklarını belirten Dursun, şunları söyledi:

“Bu çerçevede biz Gezi Parkı olayları konusunda bazı kuruluşlara yaptıkları ihlaller nedeniyle müeyyide uyguladık. Fakat bizim uyguladığımız 8’de 1 şiddeti özendirme maddesinden uyguladığımız ihlaller farklı şekillerde yorumlanarak hiç konuyla ilgisi olmayan…Diyelim ki 4207 sayılı yasanın yani tütün ve mamullerinin zararlarının korunmasına ilişkin yasanın sigara görüntülerine yer vermemeleri gerektiğine ilişkin düzenlemesi nedeniyle verdiğimiz müeyyide. Gezi Parkı dolayısıyla yaptığımız yayından dolayı bize işte şu kadar lira ceza uygulandı. Bu tamamen konunun çarpıtılması. Gıda takviyeleriyle ilgili yapılmış olan gizli reklam yayınları veya sağlığa aykırı yayınlar dolayısıyla verdiğimiz para cezası veya uyarma cezalarının Gezi Park ile hiçbir ilgisi yok. 4207’den dolayı verdiğimiz cezanın Gezi Parkı ile ilişkilendirilmesi en basit ifadesiyle iyi niyetten uzak bir değerlendirme gibi geliyor. Gezi Parkı meselesinde 4 – 5 kuruluşa biz ‘şiddeti özendirmeden’ ceza verdik. Orada da özellikle canlı yayın dolayısıyla kullanılan küfürler, ifadeler bir takım yönlendirici yayınlar söz konusuydu. Onun dışında para cezası ve benzeri gibi hususlar kesinlikle şeyle ilgili değil.”

Halk TV’nin açıklaması

Halk TV’ye verilen cezaya da değinen Dursun, “Mesela bir örnek vermek gerekirse Halk TV’ye verilen 146 bin lira ceza çok konuşuldu. Bunun Gezi Parkı ile hiçbir ilgisi yok. Tamamen bu kuruluşla ilgili 13 ve 17 Nisan 2013 tarihlerinde yapılan yayınlarla ilgilidir. 13, 14, 17 Nisan’da Gezi Parkı diye bir şey söz konusu değildi. Anılan yayınlarda bu ceza verdiğimiz yayınlarda 4207 Sayılı Kanun – 6’ıncı maddesi yani sigara görüntüleri nedeniyle ihlal oluşturduğundan dolayı artık orada bizim yapacağımız bir şey yok. Çünkü söz konusu yasa sigara görüntülerinin kesinlikle yasaklamış bulunuyor. Cezanın miktarını da yasada belirlemiş bulunuyor. Dolayısıyla orada bizim yapacağımız hiçbir şey yok. 4207’den dolayı verdiğimiz cezanın Gezi Parkı ile ilişkilendirilmesi en basit ifadesiyle iyi niyetten uzak bir değerlendirme gibi geliyor. Uzmanlar tarafından bu konuda 29 Nisan’da rapor düzenlenmiş. Biz de 29 Mayıs’ta gündeme alabilmişiz ve konuyu sonuçlandırmışız. 29 Mayıs’ta Gezi Parkı yeni çıkmıştı” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.