Rapor: Son 50 yılda Hint Okyanusu’nda köpekbalığı popülasyonu yüzde 85 azaldı

Yazar:
Yeşil Gazete

Uluslararası çevreci sivil toplum kuruluşu Greenpeace tarafından hazırlanan rapor, Hint Okyanusu‘nda yapılan balıkçılığın okyanus sağlığını, kıyılardaki geçim kaynaklarını ve ikonik türleri nasıl tehdit ettiğini ortaya koydu.

Raporda, balıkçılık faaliyetlerinin özellikle Avrupalı filoların kullandığı balık yığıcı aygıtlarıyla, Hint Okyanusu’nun batısındaki habitatları nasıl değiştirdiğine ve balık popülasyonunun üçte birinin aşırı avlanmaya maruz kaldığına değinildi.

Greenpeace Birleşik Krallık, yedi botun 33 kilometre uzunluğunda iki duvar ağı örerek galsama ağları (seçicilik özellikleri yüksek olan tek kat ağlar, sade ağlar) kullandığına ve şeytan vatozları gibi tehlike altındaki türleri balıklarla birlikte yakaladıklarına tanık olduklarını açıkladı.

Araştırmanın sonuçları

Hint Okyanusu’nun kuzey batısında yapılan araştırmanın sonuçları şöyle ifade edildi:

  • “Ölüm duvarları” olarak adlandırılan ve Birleşmiş Milletler’in (BM) 30 yıl önce yasakladığı büyük balıkçılık ağlarının kullanımına hala devam ediliyor. Bu durum, bölgedeki deniz yaşamını yıkıma uğratırken, son 50 yılda Hint Okyanusu’ndaki köpekbalığı popülasyonunun yüzde 85 oranında azalmasına neden oldu.
  • Bölgede uluslararası kurallara uymaksızın 100 gemiyle faaliyet gösteren ve hızla artan bir kalamar avcılığı sorunu var.
  • Balıkçılık, yetersiz politik kararlar ve zayıf kurumlar nedeniyle düzgün yönetilemiyor. Buna, aşırı avlanmaya karşı çözüm için bir görüş birliğine varamayan Avrupa endüstrisinin etkisi altındaki Hint Okyanusu Komisyonu da dahil.

‘Başka balıkçılık faaliyetleri de gösteriliyor’

Greenpeace Birleşik Krallık Okyanusları Koru Kampanyası’ndan Will McCallum araştırmayla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Bu yıkıcı görüntüler kuralsız okyanuslarda yaşananların sadece bir kısmı. Biz yasaların gölgesinde birçok başka balıkçılık filosunun da faaliyet gösterdiğini biliyoruz. Endüstriyel balıkçılık şirketlerinin çıkarlarına hizmet edecek şekilde yeterli çabayı göstermeyen Avrupa Birliği, bu kırılgan ekosistemin üzerindeki baskının artmasında ve okyanuslar üzerindeki denetim yetersizliğinden kazanç sağlamada suç ortağıdır. Balıkçılık endüstrisinin böyle devam etmesine izin veremeyiz. Yaşamları sağlıklı okyanuslara bağlı milyarlaca insanın hakkını korumalıyız.”

McCallum, dünya liderlerini Birleşmiş Milletler’de güçlü bir Küresel Okyanus Anlaşması hazırlayarak okyanuslarda yaşananların değiştirilmesi çağrısında bulundu: “Bu önemli anlaşma, okyanusların yıkımını durdurarak deniz ekosistemini yeniden canlandırabilir, eşsiz türleri koruyabilir ve kıyı topluluklarını destekleyebilir.”

Birçok sivil toplum örgütünün baskısıyla 2015 yılının ocak ayında hükümetler, Küresel Okyanus Anlaşması için ulusal sınırların ötesindeki deniz yaşamının biyolojik çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilir şekilde kullanılması amacıyla yasal olarak bağlayıcı yeni bir uluslararası anlaşmanın görüşüleceğini açıkladı.

Eylül 2018’de başlayan bu görüşmelerin üçüncüsü Ağustos 2019’da New York’ta yapıldı. Koronavirüs salgını nedeniyle aksayan sürecin 2021 yılında tamamlanması bekleniyor.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024