Fotoğraf: Hubert Psaila Marie / Shutterstock
Haftaya yapılacak olan Birleşmiş Milletler Su Konferansı arifesinde, uzmanlar ihtiyaç duyulan tatlı suyun, bu on yılın sonunda sağlanabilen suyu yüzde 40 oranında aşmasının beklendiği bir su krizi yaşanacağını açıkladı.
Suyun Ekonomisi üzerine Küresel Komisyon tarafından yayımlanan ‘Akıntıyı Tersine Çevirmek: Toplu Eylem Çağrısı‘ başlıklı rapor, çoğu ülkenin su kaynakları için komşularına büyük ölçüde bağımlı olması ve aşırı kullanım, kirlilik ve iklim krizinin su kaynaklarını küresel olarak tehdit etmesi nedeniyle, ulusların suyu “küresel ortak varlık” olarak yönetmeye başlaması gerektiğini söylüyor.
Rapora göre, hükümetlerin yanlış yönlendirilen tarımsal ödenekler kullanılarak su çıkarılmasını ve aşırı kullanımını desteklemeyi acilen durdurması ve madencilikten imalata kadar tüm endüstrilerin müsrif uygulamalarını kontrol altına alması gerekiyor.
‣ Dünyanın su kaynakları kuruyor
Rapor, su kaynaklarının küresel yönetişiminin yeniden şekillendirilmesi, kamu-özel sektör ortaklıkları yoluyla su yönetimine yapılan yatırımın ölçeğinin artırılması, suyun uygun şekilde fiyatlandırılması ve gelişmekte olan ve orta gelirli ülkelerdeki su projelerine finansman sağlamak için “adil su ortaklıkları” kurulması dahil olmak üzere yedi temel tavsiye ortaya koyuyor:
‣ Himalaya buzulları eridikçe Güney Asya’daki su krizi derinleşiyor
Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü Direktörü ve raporun başyazarı Johan Rockström, dünyanın mevcut su kaynaklarına yönelik ihmalkarlığının felakete yol açtığını söyledi. Rockström, “Bilimsel kanıtlar, bir su krizinin içinde olduğumuzu gösteriyor. İklime yaptıklarımız aracılığıyla suyu yanlış kullanıyoruz, kirletiyoruz ve tüm küresel hidrolojik döngüyü değiştiriyoruz. Üçlü bir krizle karşı karşıyayız” dedi.
The Guardian‘dan Fiona Harvey‘nin aktardığına göre, Rockström, birçok hükümetin, konu su olduğunda ülkelerin birbirlerine ne kadar bağımlı olduklarının hala farkında olmadığı görüşünde. Çoğu ülkenin su rezervlerini yaklaşık yarısı için komşu ülkelerdeki suların buharlaşmasına bağımlı halde.
Her yıl tarıma ve suya küresel olarak 1 trilyon dolardan (19 trilyon TL) fazla ödenek ayrılıyor ve bunlar genellikle aşırı su tüketimini artırıyor. Rapora göre, su sızıntısı ve sulak alanlar gibi tatlı su sistemlerinin eski haline kavuşturulması da acilen ele alınması gereken konular arasında yer alıyor.
Su, iklim krizinin ve küresel gıda krizinin temel taşlarını oluşturuyor. Rockström, “Su sorununu çözmezsek bir tarım devrimi yaşanmayacak” diyor ve ekliyor: “Karşılaştığımız tüm bu zorlukların ardında daima su var. Ama biz asla sudan bahsetmiyoruz.”
Hollanda ve Tacikistan hükümetlerinin öncülük edeceği BM Su Konferansı, Dünya Su Günü dolayısıyla 22 Mart’ta ABD’nin New York kentinde yapılacak.
Dünya liderleri zirveye davet edilmiş olsa da yalnızca birkaçının katılması22 bekleniyor ve çoğu ülkenin bakanlar veya üst düzey yetkililer tarafından temsil edileceği düşünülüyor. Zirveyle BM kırk yılı aşkın bir süredir ilk kez su krizini tartışmak üzere bir araya geliyor.
Hollanda Özel Temsilcisi Henk Ovink, konferansın önemine vurgu yaparak şunları söylüyor:
“İklim krizimizi, biyoçeşitlilik krizimizi ve gıda, enerji ve sağlıkla ilgili diğer küresel sorunlarımızı çözmeyi umut edebilmemiz için, suya verdiğimiz değere ve su yönetimimize yaklaşımımızı kökten değiştirmemiz gerekiyor. Bu, insanların, mahsullerin ve çevrenin ihtiyaç duydukları suya sahip olmaya devam etmesini sağlamak adına suyu küresel eylemin merkezine koymak için sahip olduğumuz en iyi fırsat.”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…