Rainbow Warrior, “Daha az plastik, daha çok Akdeniz” sloganıyla eylemde

Yazar:
Haber Merkezi

Üretimine 1868’de başlanan ve bugün gündelik yaşamın hemen her alanında karşımıza çıkan plastik, petrol rafinerilerinde kullanılan ham petrolün işlenmesi sonucu arta kalan malzemelerden elde ediliyor. Yapılan araştırmalara göre yeryüzündeki petrolün %4’lük bir kısmı plastik üretimi için kullanılmakta. Ancak kullanıldıktan sonra atılan plastik torbalar, kaplar, paketler doğaya zarar veriyor. Her sene dünyada 300 milyon ton plastik çöp üretiliyor.

Özellikle denizler bu kirlilikten daha çok etkileniyor. Bugün denizlerde tahminen 140 milyon tona ulaşan ve her geçen gün daha da artan bir plastik kirliliğinden söz ediliyor. Çöpün %5’i kıyılara vuruyor, %15 kadarı da su üzerine çıkıyor. Denizdeki çöpün büyük kısmı görülemiyor.

Balıklar, midyeler ve diğer deniz canlıları için mikroplastikler birer tehdit. Her sene 100 bin civarında deniz canlısı bu kirlilik sebebiyle ölüyor. Greenpeace üyesi Sandra Schötter “Atlantik Morinası, ton balıkları ve diğer balık türlerinin vücutlarında plastiğe rastlıyorsunuz” diyor ve besin zincirine girmiş olan mikroplastiklerin bir süre sonra bizim de masamıza geleceğini ifade ediyor.

Çevre örgütleri yıllardır bu artışa dikkat çekiyorlar.

Greenpeace’in çevreci gemisi Rainbow Warrior bu sene yaz yolculuğuna, “Daha az Plastik, daha çok Akdeniz” sloganıyla İspanya’da güzelliği ile herkesi büyüleyen Akdeniz’in masmavi sularının insan eliyle nasıl kirletildiğini gözler önüne seren bir eylem ile başladı. Rainbow Warrior, plastik atıkların dev maketleri ile çevrelendi. Greenpeace İspanya’nın eyleme dair videosunu buradan izleyebilirsiniz

Greenpeace İspanya Okyanuslar Kampanya Sorumlusu Elvira Jimenez, “Plastikler tek kullanımlık olmaktan çıkarılmalı, tüketim azaltılmalı ve geri dönüşüm sağlanmalı” çağrısında bulundu. Plastiklerin, Akdeniz’i nasıl kirlettiğine dair çarpıcı verilerden bazıları ise şöyle;

-Dünyada, 192 kıyı ülkesinden okyanuslara her yıl 4.8 ile 12,7 milyon ton arasında plastik atılıyor.

-Akdeniz havzasında 4 metrekareye 1 atık düşüyor.

-Tüm dünyada denizleri ve deniz canlılarını tehdit eden mikroplastik taneciklerin Akdeniz havzasında bulunanlarının oranı yüzde 21 ile 54 arasında.

-Akdeniz’deki yüzen atıkların yüzde 96’sını plastikler oluşturuyor.

 

(Greenpeace, Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024