Bu sadece Sony’nin ürettiklerinin değil her tür yazılımın konsola yüklenebilmesinin önünü açıyor.
Daha önce de Apple iPhone’un güvenlik şifrelerini kırarak adını duyuran George Hotz, Sony konsolların tescilli ürünlerini tanımasını sağlayan özel kodları yayınladı. Bu kodlar diğer tüm yazılımların da ‘tescilli’ imiş gibi kullanılmasıın sağlayacak.
Sony henüz konu hakkında açıklama yapmadı.
Bilgisayar korsanlarını bir araya getiren fail0verflow adlı grubun pytey kod adlı üyesi, “Konsolun tüm gizliliği ihlal edildi. Bundan dönüş yok.” dedi.
Bu adımı yıl sonunda Berlin’deki Kaos İletişim Kongresi’nde duyuran pytey, “Bu olabiecek en kötü şey- Sony’de birilerinin başı şimdi fena halde belada” diye konuştu.
Daha önce de Nintendo’nun Wii konsolunun şifrelerini kıran grup, amaçlarının korsan oyunları desteklemek olmadığının altını özellikle çiziyor.
Ancak sistemi kırarak, cihazın büyük işletim gücünü kendi yazdıkları programları çalıştırmak için kullanabileceklerini söylüyor.
“Elde ettiğimiz bilgiler ve açıkladığımız veri ve yöntemler sisteme Linux yüklemeye yeterli” diyor.
Konsolun bazı birimlerinde şifreleri daha önce kırmış olan George Hotz bu sunum sonrasında, ana kodlara da olaşmayı başardı. Bu kodları blogunda yayınladı.
Hotz, Sony’nin kendi ürünlerindeki imzası niteliğinde olan kod rakamlarının Sony’nin daha küçük olan PlayStation Portable konsolunda da çalıştığını söylüyor.
En güvenli kaleydi
PS3 oyun konsollarının en güvenlisi olarak kabul ediliyordu, şimdiye dek şifreleri kırılmamış olan tek sistem de buydu.
Ancak son 12 ayda korsanlar gayretlerini bu ürüne yoğunlaştırdı.
Hotz’un geçen yıl başında bu yoldaki ilk adımları sonrası, Sony bir güncelleme yaparak Linux’un bir sürümünü kullanmaya olanak veren bazı işlevleri devre dışı bırakmıştı.
Korsanlar bunun ardından çabalarını yoğunlaştırdıklarını, sisteme girmelerini ise bir şifreleme hatasının sağladığını söylüyor.
Korsanlardan pytey’e göre Sony için sorunun çözülmesi pek o kadar kolay olmayacak:
“Bunun tek yolu donanımı yenilemek. Sony’nin bunu kabul etmesi gerekecek.”
Pytey, gruplarının hukuki olarak sağlam konumda olduğuna inanıyor.
“Birşey çalmadım. Kendi cihazım. Üzerinde istediğim yazılımı çalıştırırım” diyor.
Hotz da “dava edilmekten korktuğunu” söylemekle birlikte, yaptıklarını savunuyor.
“Ben sadece satın aldığım bir PS3 üzerinde yazılım kurarak ulaştığım bir rakamı yayınladım” diyor. (BBC)