Yaşamın en temel tabiridir evreler döngüsü; doğadan yol almak, doğmak, büyümek, gelişmek, çözülmek, doğaya karışmak. Canlılığın özünde bu döngü varsa şayet, bütünü oluşturan her bir parçanın da aynı döngüye sahip olması olağan koşuldur.
İnsan ise doğası gereği her bir evreyi verimli geçirmek ister, lâkin içinde bulunduğu şartlara uyarak ödün vermek ve evrilmek durumunda kalır, insanı oluşturan her bir parça gibi. Saçlarımız, bu çarklar bütününün yalnızca bir parçasıdır. Sağlıklı bir insanda yeni saçlar çıkar, beslenir sağlıkla uzar, vakti geldiğinde sağlıklarını kaybedip dökülür, yeni sağlıklı saçlara yer açarlar ve bu dökülmeler belli ölçülerde kaldıkça tıbben normal kabul edilir.
Bir köpekle hayatınızı paylaşıyorsanız en sık duyduğunuz sorulardan biridir tüy döküp dökmediği ve evet, her köpek gibi sizinki de tüy döküyordur, tıpkı sizin saçlarınızın normal kabul edilen dökülmesi gibi. Evvela şunu bilmek gerek; tüy dökmeyen köpek yoktur, mevsimsel olur, döngüsel olur ama olur. Hava koşullarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği şu günlerde baharın elinin kulağında olması gerekçesi ile bu defa bu konuya değinmek istedim. Çünkü bahar, tüy değişiminin tam da zamanı!
Tüyler, pek çok köpek sahibinin muzdarip olduğu konudur. Bana soracak olursanız sebebini ve mücadele yollarını bildiğiniz bir konudan korkmamalısınız. Sizin için birkaç satır yazdım, neden dökülür bu tüyler, nasıl baş edersiniz. Keyifli okumalar!
Köpeklerde tüylerin dökülmelerinin çeşitli sebepleri vardır. Bunlar; köpeğinizin strese girmesinden tutun, içtiği suyun ph derecesinden kaynaklı dahi olabileceği gibi, dış parazitler, mantar veya bakteriyel enfeksiyonlar, yiyecekler, alerjiler, iç organ rahatsızlıkları (böbrek, karaciğer..vb.), hamilelik, emzirme, kanser, bağışıklık sistemi hastalıkları, kimyasal içerikli maddeler ile temas gibi sebepler ile örneklenebilirler. Ancak genellikle hastalık kaynaklı değil, basit etkenler ile olan dökülmeler ile daha sık karşılaşırız.
Sağlıklı bir köpeğin normal kabul edilen tüy dökümü ile mücadele için neler yapmalısınız?
“Tüm bunlara ek olarak evinizde nasıl mücadele etmelisiniz?” sorusuna gelecek olursak;
Hem köpeğinizin, hem ev ve eşyalarınızın bakımlarını düzenli yapmanız halinde pek çok köpek sahibinin muzdarip olduğu konuyu bir sorun olarak yaşamayacaksınız. Önemli olan; her ne kadar çetrefilli gözüküyor olsa da yalnızca yaşam biçimi haline getirebilmek.
Bahsi geçen önlemler ile köpeğinizin tüy dökülmeleri devam ediyorsa, hastalık kökenli olabilme ihtimaline karşı da veterinerinize danışmanız faydalı olacaktır.
Duygu Er
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…