Fransa‘nın başkenti Paris‘te, kentte yaşamayanlara ait spor amaçlı arazi araçlarının (SUV) otopark ücretlerinin artırılmasına ilişkin referandum için halk hafta sonu sandık başına gitti. Kentteki kayıtlı seçmenlerin yüzde 5,7’sinin katıldığı oylamada, yüzde 54,6 ile ‘Evet’ kararı çıktı.
Referandumun sonucuna göre, varlıklı araç sahiplerine yönelik önlemlerle karbon emisyonlarını düşürmeyi amaçlayan kent yönetimi, bu araçlardan alınan park ücretini üç katına çıkaracak.
Paris’in sosyalist Belediye Başkanı Anne Hidalgo, yol güvenliği ve hava kirliliğinin oylama sonucunda belirleyici olduğunu belirterek “Parisliler, net bir seçim yaptı; diğer şehirler de onun yolundan gidecektir” dedi.
Hidalgo, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda da “SUV’ların Paris’in dar sokaklarında çok fazla yer kapladığını, çevreyi çok fazla kirlettiğini, sağlığı ve gezegeni tehdit ettiğini ve küçük arabalardan daha fazla trafik kazasına neden olduğunu” söyledi.
Guardian‘a konuşan Hidalgo, daha önce de SUV’lerden alınan park ücretlerinin artırılmasının ‘bir tür sosyal adalet’ olduğunu belirtmiş, buradaki amacın ‘iklim krizini ele almak için henüz davranışlarını değiştirmemiş olan, pahalı ve kirletici araçlara sahip en zengin kişileri hedef almak’ olduğunun altını çizmişti.
Karar, bu yıl eylül ayının başında uygulamaya girecek. Böylece kent dışından gelen SUV ya da 4×4 araçlardan alınan saatlik otopark ücreti Paris merkezinde 18 euro’ya, şehrin geri kalanında ise 12 euro’ya yükseltilecek.
Söz konusu uygulama, yanmalı motoru bulunan ve ağırlığı 1,6 tonun üzerinde olan araçlar ya da hibrit araçlar ile 2 tondan daha ağır olan elektrikli araçlar için geçerli olacak. Ancak söz konusu uygulama Paris’te yaşayan ve araçlarını park eden kişiler için geçerli olmayacak.
Uluslararası Enerji Ajansı‘nın 2023 raporuna göre bu araçlar tipik bir orta boy otomobilden yaklaşık yüzde 20 daha fazla yakıt tüketiyor ve 2022 yılında Brezilya‘nın toplam emisyonunun yaklaşık iki katına denk gelen karbondioksit (CO2) salımına neden oluyor.
Referandum sonucuna ilişkin açıklama yapan hava kalitesi kampanya grubu Respire‘ın direktörü Tony Renucci, “Oylamanın sonucu, Paris’te yaşayan kişilerin hayat kalitesi için bir zafer. Paris bu tekerlekli canavarları artık sokaklarında istemediği yönünde bir mesaj verdi” dedi.
Kentin belediye başkan yardımcısı Emmanuel Grégoire de sosyal medya platformu X’den yaptığı açıklamada, “Daha ağır, daha tehlikeli ve daha kirleticiler… SUV’ler bir çevre felaketidir” diye yazdı.
Paris’te büyük motorlu araçların şehre girmemesi konusundaki ilk deneme 20 yıl önce başlamış; ancak sürücü derneklerinin muhalefeti üzerine 2005 yılında proje rafa kaldırılmıştı.
Bu tarihten itibaren 2007’ye kadar aktivistler çevreyi kirleten araçların lastiklerinin havasını indirme kampanyası başlattı. Geçen yıllarda “The Tyre Extinguishers” adlı İngiliz çevreci grup, SUV tipi araçların lastiklerini delerek kampanyayı başka bir boyuta taşımıştı.
Bisikletle ulaşımı teşvik eden Paris Belediyesi, 2026’ya kadar kent içi ve banliyölerdeki ana bisiklet yollarının sayısını artırmak ve hazır olan yolları daha güvenli hale getirmek için 180 milyon euroluk bütçe ayırdı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…