Biyoçeşitliliğin büyük bir hızla yok edilmesini protesto eden Yokoluş İsyanı-Paris aktivistleri, Trocadero Meydanı’nı sahte kanla kapladı, İstanbul’daysa toplu olarak ‘ölüme yatıldı’.
Eyfel Kulesi’nin karşısında yer alan Trocadero Meydanı’ndaki merdivenler, Yokokuş İsyanı (Extinction Rebellion) aktivistleri tarafından sahne kana boyandı. Biyoçeşitliliğin büyük bir hızla yok olmasını protesto eden aktivistler kan gibi görünen yaklaşık 300 litre sıvıyı merdivenlere boşalttı. Polis, bazı göstericilerin elinden şişeleri alırken, ‘Kitlesel yokoluşu durdurun’ pankartları taşıyan aktivistler de birkaç dakikalık sessiz protesto gerçekleştirdi.
İstanbul’da da eylem: Ölüm’ü Gör
Paris’teki eylemle aynı saatlerde, Maçka Parkı’nda toplanan Yokoluş İsyanı-Türkiye aktivistleri de toplu olarak ”ölüm’e yattı.” 10 dakika boyunca hareketsiz bir şekilde yerde yatan aktivistler ellerinde üzerinde insan faaliyetleri sebebiyle yok olan veya yok olmak üzere olan türleri ve yok olma sebeplerini gösteren mezar taşları tuttu.
Eyleme Türkiye’de iklim için okul grevi çağrısını yapan Atlas Sarrafoğlu da “Gezegen B Yok” isimli pankartını tutarak destek verdi. İklim aktivisti Güliz Özdem protesto sonrasında şunları söyled: “Bu ay içerisinde Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası Bilim Politikası Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Platformu (IPBES) tarafından hazırlanan raporda bir milyon türün insan faaliyetleri sebebiyle yok olmak üzere olduğu açıklandı. Doğaya verdiğimiz zararı durdurmamızın vakti geldi ve geçiyor. Biz de bu duruma dikkat ekmek için böyle bir eylem gerçekleştirdik.”
Polis: “Londra’daki eyleme dönmez değil mi?”
Protestoda kullanılan mezar taşlarında yer alan kimi bilgiler şu şekilde:
Mercan Resifleri – Yokoluş sebebi: Okyanus asitlenmesi
Mozaik Kuyruklu Fare– Yokoluş sebebi: Denizlerin yükselmesi
Doğu Puması – Yokoluş sebebi: Aşırı avlanma
Türk Fındığı – Yokoluş sebebi: Yağışların azalması
Kum Zambağı – Yokoluş sebebi: Kıyıların betonlaşması
Birleşmiş Milletler (BM) geçen hafta, 1 milyona yakın hayvan ve bitki türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu duyurmuştu. Bu mevcut türlerin 8’de 1’ine denk geliyor. BM Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Konulu Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu’nun (IPBES) tarafından hazırlanan rapor, tehlikenin şimdiye kadar yaşanan en riskli düzeyde olduğunu vurguluyor. Bu türlerin yaşam alanlarını korumaya yönelik ciddi önlemler alınmadıkça, halihazırda son on milyon yıldaki ortalamadan yüzlerce kat daha fazla olan türlerin yok olma hızının daha da artacağı belirtiliyor.
‘Yokoluş İsyanı’, geçen yıl İngiltere’de bir grup akademisyen ve aktivist tarafından kuruldu ve kısa sürede küresel bir hareket haline geldi. Grup, iklim felaketi ve ekolojik çöküşe karşı hemen harekete geçme çağrısı yapıyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…