Ömer Çelik: Hayvan Hakları Yasası, AKP MYK’da ‘düzeltilerek’ bu dönem Meclis’e getirilecek

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında iki yıldır gündemde olan Hayvan Hakları Yasası‘yla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bir basın mensubunun yasanın ne zaman çıkacağı konusundaki sorusu üzerine Çelik şunları söyledi:

“Bunu MYK’de son kez görüşüyoruz.  Geçen sefer sunum yapıldıktan sonra arkadaşlarımızın çeşitli değerlendirmeleri oldu, sorular oldu, düzeltilmesi gereken yerler, kurulacak mekanizmalarla ilgili birtakım yaklaşımlar oldu. Bunun üzerine Cumhurbaşkanımız, o konuların tekrar çalışılıp getirilmesini söylemişti.

Cumhurbaşkanımızın kesin talimatı; son kez bunu değerlendireceğiz, son noktayı koyacağız ve bu dönem Meclis kapanmadan bu yasa hayata geçecek, Cumhurbaşkanımızın kesin talimatı budur.”

‘Meclis kapanmadan çıkacak’

Yasanın hayvanlara yapılan zulmü, işkenceleri sona erdirmek, azaltmak açısından önemli bir işlevi olacağını düşündüklerini aktaran Çelik, şunları kaydetti:

“Ayrıca başka birtakım uygulamalar da var. Öteden beri biliyorsunuz, onlar bir can olarak değil bir mal olarak değerlendiriliyordu, bütün bunları düzeltecek, yani daha kendi değerlerimize, çağdaş değerlere daha uygun bir yaklaşım, vatandaşların ve bu konuda çalışan sivil toplum örgütlerinin taleplerine daha uygun bir yaklaşım bu yasa ile birlikte ortaya çıkacak.”

Abdülhamit Gül: Geri sayım başladı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de yasayla ilgili “geri sayım başladı” mesajı verdi. Bakan Gül, kedileri sevip beslerken ve Adalet Bakanlığı binasının önünde dolaşan, ağaca tırmanan kedilerin fotoğraflarını, “Can dostlarımızı daha etkin koruyacak yasal düzenlemeler kapıda. Geri sayım başladı” mesajıyla paylaştı.

Hayvan hakları aktivistleri, iki yıl önce tüm partilerin üzerinde uzlaştığı tasarıda yapılacak değişikliklerle ilgili endişeli. Hak savunucuları geçen ay, hayvanların haklarını korumaktan uzak bir yasal altyapının hazırlandığı Meclis’e Türkiye çapında eş zamanlı eylemler düzenlemişti.

‘Tabiat rakibimiz değil, kaderimiz’

Basın toplantısında Marmara Denizi’ni saran müsilajla ilgili de konuşan Ömer Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nca düzenlenen çalıştayı hatırlattı; “Hepimiz bu konuyla yakından ilgiliyiz, son derece tedirgin edici bir tablo. Çevre ve Şehircilik Bakanımızın açıkladığı eylem planı her açıdan güçlü bir şekilde takip edilecek ve gerekleri güçlü bir şekilde yerine getirilecek” dedi. 

AKP Sözcüsü şunları kaydetti:

“Tabiat rakibimiz değil tabiat kader arkadaşımızdır, evimizdir, çevre kaderimizdir. Bu deniz salyası sorununun kendi kaderimiz olan tabiatı bütün bu tehlikelerden korumak ve kurtarmak için çok ciddi bir uyarı olarak ele alınması gerektiğini değerlendiriyoruz.

Bakanımızın açıkladığı eylem planı tavizsiz bir biçimde uygulanacaktır. Bu vesileyle biyolojik arıtma tesislerini yapmanın ne kadar önemli olduğu, biyolojik arıtma tesisi yapmamakla övünmenin, bunlarla ilgili temel atmama töreni düzenlemenin de ne kadar yanlış bir iş olduğu bir kere daha ortaya çıktı.”

Çelik, acil eylem planının devreye girdiğini ve üç yıl içinde tamamlanacağını da açıkladı.

Ahmet Şık için ‘üzerimize düşeni’ yerine getiririz

TİP Milletvekili Ahmet Şık’ın “katıldığı iki ayrı programdaki ifadeleri ve muhalefetin buna sessiz kalması”na ilişkin soru üzerine de Çelik, “Böyle düşünüyorsa, TBMM’de ne işi var, bu sözler silahlı terör örgütleri tarafından kullanılan bir üsluptur” dedi. Meclis’in bunu kaldırmayacağını belirten Ömer Çelik, “Yargı kararını verdikten sonra parti olarak bizim grubumuzun üstüne düşen bir vazife olursa biz de bunun gereğini yerine getiririz” dedi.