Kategoriler: Sivil Toplum

Öğrenciler mezar evlerde yaşıyor

Yazar:
Haber Merkezi

Sakarya Üniversitesi Rektörü korkunç gerçeği açıkladı. Depremde hasar gören binalardaki 15 bin konut öğrencilere kiraya veriliyor.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, üniversite olarak yaptıkları proje araştırmasında, 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde hasar gören sorunlu 2 bin 500 binadaki yaklaşık 15 bin konutta üniversite öğrencilerinin kaldığını, biran önce bu binaların boşaltılıp güçlendirme veya yıkılarak yerlerine yenilerinin yapılması gerektiğini söyledi.

Doğan Haber Ajansı’nın haberine göre, Sakarya Girişimci ve Sanayici İşadamları Derneği’nin düzenlediği toplantıda konuşan Sakarya Üniversitesi Rektörü Elmas, deprem konusunda uyarılarda bulundu. Rektör Elmas, Üniversite olarak güvenli yapılarla ilgili bir süre önce il genelinde 17 Ağustos Depreminden etkilenen binalarla ilgili proje başlattıklarını hatırlatarak şunları söyledi:

“Sakarya Üniversitesi olarak depremden etkilenen binaların mevcut durumu ile ilgili bir çalışma yaptık. Bu binaların mevcut deprem yönetmeliğine göre mutlaka boşaltılarak güçlendirme yapılması veya yerine yeni binalar yapılması gerekiyor. Bu binalar genellikle Sakarya Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrencilere kiralanıyor. Deprem sonrası orta hasarlı olanlar zaten bir şekilde toparlandı. Ama şu anda ‘6 katlı olup’ depremi hasarsız atlattı’ denilen 2 bin 500 civarında bina var. Bu da aşağı yukarı 15 bin konut demek. Şu anda 15 bin konutluk, depremde yıkılmaya aday bina var. Bu bir varsayım değil, bu bir gerçek.”

Sakarya Üniversitesi Rektörü Elmas, deprem geçiren ve deprem yönetmeliğine uymayan bu binalarda sahiplerinin oturmadığını da söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu binalarda sahipleri zaten kendisi yaşamıyor. Kendi oturmuyor. Öğrencilere veriyor. Depremi bu binalarda yaşayan hiç kimse tekrar aynı binalarda oturamaz. Ama evlerini kiralıyorlar.”

Sakarya’da bu konu sık sık gündeme gelmesine rağmen depremin ardından 11 yıl geçmesine rağmen hiç bir düzenleme yapılmıyor. Yasal engeller ve hak sahipliği nedeniyle binalar yıktırılamıyor. Bu binalarda da genellikle, öğrenci sayısı 55 bine çıkan Sakarya Üniversitesi’nde öğrenim gören ve yurt bulamayan öğrenciler kalıyor. (Sol)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024