Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği‘nin (IUCN) kriterlerine göre, nesli tehlike altında olan kızkuşlarının (vanellus vanellus) korunması için Samsun Kızılırmak Deltası‘nda bir proje başlatıldı.
Projenin detaylarını Yeşil Gazete‘ye anlatan projenin koordinatörü ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa‘da yüksek lisans öğrencisi olan Melisa Bal, hedeflerinden bazılarının kızkuşlarının çeltik tarlasına yaptığı yuvaların çiftçiler tarafından görünür kılınmasını sağlamak ve tarla sürüm faaliyetleri sırasında yuvaların ezilmesini önlemek olduğunu söyledi.
Bir diğer hedeflerinin de yöre halkının bu tür ve türe yönelik tehditlerle ile ilgili farkındalığını arttırmak olduğunu söyleyen Bal, “Bu konudaki farkındalığın yalnız Samsun’da değil tüm Türkiye’de artmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
The Rufford Foundation, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi ve Karadeniz Ekolojik Kalkınma Derneği (Goperatif) destekleriyle yürütülen projeyi Melisa Bal şöyle anlattı:
Samsun Kızılırmak Deltası’ndaki çeltik tarlalarında tarla sürüm işlemleri başladığında, kızkuşları da yuvalamaya başlıyor. O yuvalar ezilmesin diye biz böyle bir proje başlattık. Nesli tehlike altında olan bir kuş türü olduğu için ve tabi ki üreme başarısı etkilenmesin diye -her yuva bizim için değerli çünkü- çiftçilerle iş birliği yaparak bu yuvaların ezilmesini önlemek için böyle bir projeye başladık.”
Projenin ilk aşamasında kızkuşlarının yuvalarını işaretlediklerini kaydeden Bal, daha sonra tarla sahipleriyle konuşup o alanı es geçmelerini rica ettiklerini söyledi. “Çiftçilerin de iş birliğiyle birkaç yuvayı ezilmekten kurtardık” diyen Bal, projenin bundan sonraki adımlarında yapılacakları şöyle anlattı:
Ekim ayında türe yönelik tehditlere farkındalığı artırmak için faaliyetlerimiz olacak.
Köy okullarına gideceğiz. İlkokul ve ortaokul öğrencilerine kızkuşlarını ve onlara yönelik tehditleri anlatacağız. Onun dışında yöre halkıyla toplantılar gerçekleştireceğiz. Ne gibi sonuçlara ulaştık onları paylaşacağız ve kuşlar için neler yapabiliriz beraberce onu konuşacağız. Çocuklara kızkuşlarını görebilmeleri açısından kuş gözlemi yaptıracağız.”
Çiftçilerin kendilerini gayet iyi bir şekilde karşıladıklarını ifade eden proje koordinatörü, köylülerin kızkuşları için başka tehditleri de kendilerine söylediklerini ifade etti:
Çiftçiler gayet güzel karşıladılar bizi. Onlardan yuvaları işaretleyebilir miyiz diye rica ettiğimizde kabul ettiler, gayet destekleyici davrandılar. Diğer tehditleri paylaştılar bizimle. Örneğin, çakalın bir tehdit olduğunu söylediler. Biz de aslında bazı noktalarda onların dediği şeylerle karşılaştık. Bazı yerlerde memeli ayak izleri gözlemledik. Daha kapsamlı bir araştırma yaparak onların dediği şekilde de belki veriler bulabiliriz daha sonraki aşamalarda.”
Projeyi Twitter üzerinden buradan, Instagram üzerinden buradan ve Facebook üzerinden buradan takip edebilirsiniz.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…