NASA, iklimin nabzını uzaydan tutacak: Dünya’nın yüzey suyu haritalandırılacak

Yazar:
Yeşil Gazete
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA‘nın liderliğindeki bir uluslararası uydu misyonu, dünyanın okyanusları, gölleri ve nehirleri hakkında ilk kez kapsamlı bir araştırma yapmak için bugün uydu fırlatıyor.

Swot, okyanusların, küresel sıcaklıkları ve iklim değişikliğini hafifleten doğal bir süreçte atmosferik ısıyı ve karbondioksiti nasıl emdiğini keşfedecek.  Uydu, yörüngeden denizleri tarayarak okyanusların ısı ve karbon emişinin çoğunun meydana geldiğine inanılan daha küçük akıntılar ve girdaplar etrafındaki yüzey yüksekliklerindeki ince farklılıkları kesin olarak ölçmek için tasarlandı. Uzmanlara göre Swot bunu mevcut teknolojilerden 10 kat daha fazla çözünürlükle yapabilir.

NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı‘nda (JPL) görev yapan Ben Hamlington, heyecanını “Gezegenin yüzeyindeki neredeyse tüm suyu gözlemlemeyi  ilk kez gerçekleştirebileceğiz” dedi.

Okyanusların, insan kaynaklı sera gazı emisyonları nedeniyle Dünya atmosferinde hapsolan fazla ısının %90’ından fazlasını emdiği tahmin ediliyor.

NASA’nın Washington ekibinden, Swot’un program bilimcisi Nadya Vinogradova Shiffer, “Bunun meydana geldiği mekanizmayı incelemek, iklim bilimcilerin önemli bir soruyu yanıtlamalarına yardımcı olacaktır. Okyanusların büyük miktarlarda ısıyı emmek yerine atmosfere geri salmaya başladığı ve küresel ısınmayı sınırlamak yerine hızlandırdığı dönüm noktası nedir, buna odaklanacağız” dedi

Swot’un daha küçük yüzey özelliklerini ayırt etme yeteneği, yükselen okyanus seviyelerinin kıyı şeritleri üzerindeki etkisini incelemek için de kullanılacak; fırtınalı taşkınların iç kesimlere ne kadar nüfuz edebileceğini, nehir ağızlarına, sulak alanlara ve yer altı akiferlerine tuzlu su girişinin boyutunu tahmin etmeye yardımcı olacak.

Swot projesinde tatlı su ekibinin lideri Tamlin Pavelsky, bu tür verileri toplamanın “dünyanın su sisteminin nabzını tutmaya benzediğini, böylece ne zaman hızlanıp ne zaman yavaşladığını görebileceğimizi” söyledi: “Swot bize bir yükseklik çizgisi vermek yerine, bir yükseklik haritası veriyor ve bu tamamen oyunun kurallarını değiştiriyor.”

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024