Kategoriler: DünyaManşet

Myanmar’da etnik temizlik: Ordu köyleri yakıyor, yaklaşık 400 bin Arakanlı Bangladeş’e kaçtı

Yazar:
Haber Merkezi

Arakanlı Müslümanların (Rohingya) topraklarını terk etmek zorunda kalmasının üzerinden neredeyse üç hafta geçti, ancak Rohingyalar, halen Bangladeş’teki mülteci yerleşim yerlerine ulaşabilmek için sınırı geçmeye zorlanıyor. Bangladeş’in sınır şehri Teknaf’a tekneyle ulaşmaya çalışan Rohingyalar’dan yaşamını kaybedenlerin sayısı 88’i buldu.

İnsan hakları grubu Uluslararası Af Örgütü , Myanmarlı güvenlik güçlerinin Arakan (Rakhine) eyaletinde ‘sistematik bir kampanya’ ile köyleri yaktıklarına ilişkin ellerinde kanıtlar olduğunu açıkladı.  Örgüt, uydu görüntülerinin Arakan eyaletinde 80’den fazla yerin son üç haftada yakıldığını gösterdiğini söylüyor.

Kanıtlarını yangın algılama verileri, uydu görüntüleri, fotoğraflar ve videolar ile görgü tanıklarıyla röportajlara dayandıran Af Örgütü, tanıkların Myanmar ordusu ve destekçi grupların benzin ya da roketatarlarla köyleri yaktıklarını ve Arakanlıları rasgele vurduklarını söylediklerini aktardı.

Yaklaşık 400 bin Arakanlı Bangladeş’e kaçtı

Şiddet olaylarının başladığı günden beri yaklaşık 389 bin Arakanlı Bangladeş’e kaçtı. Myanmar’da yaşayan Arakanlı Müslümanlar “yasa dışı göçmen” olarak kabul ediliyor ve vatandaşlık haklarından mahrum yaşıyorlardı. Myanmar, kriz nedeniyle uluslararası toplumun baskısı altında. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Myanmar’ın demokrasisinin karar anıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Tillerson, “Şiddet durmalı, zulüm durmalı” dedi.

Myanmar’da Müslümanların çoğunlukta olduğu Arakan’daki çatışmaların 25 Ağustos’ta yeniden başlaması üzerine, binlerce kişi kaçmak zorunda kalarak Bangladeş sınırından geçmeye başlamış; Birleşmiş Milletler’den (BM) yapılan açıklamada ise “Myanmar’ın, Arakan Müslümanlarına “etnik temizlik yaptığı” ifade edilmişti.

 

(BBC Türkçe)

 

 

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024