Dünya

Muhalif lider Navalni’ye destek protestoları: Rusya, ABD’yi suçluyor

Rusya‘nın muhalif lideri Aleksey Navalni‘nin tutuklanmasını protesto etmek için düzenlenen gösteriler öncesi polis ülke genelinde yüzlerce kişi gözaltına alırken, protestoların başlamasıyla da gözaltı alınanların sayısı 4 bini geçti.

Gözaltına alınanlardan biri de muhalif liderin eşi Yulia Navalnaya‘ydı. Geçen haftaki protestolarda da gözaltına alınan Navalnaya, serbest bırakılmıştı.

Siyasi gözaltı ve tutuklamaları takip eden izleme grubu OVD-Info, dün gerçekleşen ülke genelindeki gösterilerde 4 bin civarında kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

OVD-Info, başkent Moskova‘da da binden fazla kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Moskova’da ve St. Petersburg’ta sert müdahale

Navalni’nin destekçileri ülke genelinde 100 kentte protesto çağrısı yapmıştı. Moskova’daki gösteriler öncesinde polis şehir merkezine girişleri engelledi ve birçok metro istasyonunu da kapattı. Ancak, tüm bu engelleme girişimlerine rağmen protestocular gruplar halinde toplanarak eyleme katıldı. Burada, polisin sert müdahalesi sebebiyle çok sayıda kişinin yaralandığı açıklandı.

St. Petersburg‘daki protestolarda polisin göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz ve elektroşok cihazı kullandığı aktarıldı. Polis burada da çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Rusya İçişleri Bakanlığı, gösterilerin yasal olmadığını söylemiş ve sokağa çıkmama uyarısında bulunmuştu.

Rusya, ABD’yi suçladı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, resmi Facebook sayfasında yaptığı paylaşımda, Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) Rusya’nın içişlerine karıştığının kanıtlandığını iddia etti. Paylaşımda, ABD yönetimine Rusya’nın işlerine müdahale etmeye son verme çağrısı yapıldı ve şu ifadelere yer verildi:

ABD, Washington tarafından kontrol edilen internet platformlarında yanlış bilgiler yayarak izinsiz gösteri çağrıları yapıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın yasanın ihlal edilmesine verdiği destek, Washington’ın perde arkasından nasıl bir rol oynadığının bir başka kanıtıdır.”

ABD’den kınama geldi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, protestolardaki tutumu nedeniyle Rusya hükümetini kınayarak Twitter’dan bir paylaşımda bulundu:

ABD, Rus yetkililer tarafından barışçıl protestoculara ve gazetecilere karşı sert taktiklerin ikinci hafta boyunca ısrarla kullanılmasını kınıyor. Rusya’ya Aleksey Navalni de dahil olmak üzere insan haklarını kullandıkları için gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrımızı yineliyoruz.”

Ne olmuştu?

Muhalif lider Alexei Navalni, Sibirya‘dan Moskova’ya uçuşu sırasında kendini kötü hissetmiş ve uçağı acil iniş yapmıştı. Navalni’nin içtiği çay sebebiyle zehirlendiği açıklanmıştı. Tedavi gördüğü Berlin‘den ülkeye dönüşünde de gözaltına alınmış ve 30 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Navalni, destekçilerine sessiz kalmamaları için eylem çağrısında bulunmuştu.

Muhalif lider Alexei Navalni’nin zehirlenmesinden Devlet Başkanı Vladimir Putin sorumlu tutulmuş ancak Kremlin iddiaları reddetmişti.