Muğla’da yanan ormanlık alanlarda ekolojik tespit çalışması başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile bazı üniversitelerden bilim insanları, Muğla’da yanan ormanlık alanların ekosisteminin geri kazandırılması için hazırlanan acil eylem planı kapsamında ekolojik tespit çalışması başlattı.

Ekip, Marmaris ve Köyceğiz’de yanan ormanlık alanlarda inceleme yaptı ve ilk verileri de raporlamaya başladı.

Numuneler toplandı

Çalışmada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi‘nden akademisyenler yer aldı.

Marmaris ve Köyceğiz’deki orman felaketi sonrası ekolojik tespit” adı verilen çalışmada bu bölgelerde son günlerde meydana yangınlarla birlikte aynı çevrede yakın zamanda meydana gelen yangın alanlarından da numuneler toplandı.

Ekolojik kurtarma operasyonu

Özel Çevre Koruma Bölgeleri ve Doğal Sit Alanlarında ekolojik kurtarma operasyonu başlattıklarını söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Araştırma Tescil Daire Başkanı Ümit Turan, operasyonla ilgili şu bilgileri verdi:

Bu kapsamda endemik, nadir ve nesli tehdit altında olan türlerin tohumlarını toplayarak onları hem gen bankasına ulaştırmak hem de yangın sonrası uygun habitatlarda bunları ekmek suretiyle bu türlerin devamlılığının sağlanması son derece önemli. Türkiye’de ilk kez böyle bir ekolojik kurtarma operasyonu yürütülüyor. Bu çalışmaları farklı üniversitelerden akademisyenlerle yürütüyoruz.”