Muğla’da su kaynaklarının ticarileştirilmesi protesto edildi

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde yaşayan vatandaşlar ve Muğlalılar, Muğla Valiliği‘nin yeraltı sularını ticarileştirme girişimine karşı bir araya gelerek protesto düzenledi. Muğla Su İnisiyatifi olarak dün (29 Mayıs’ta) Köyceğiz’de suların kiralanması ihalesine ve ticarileştirilmesine karşı yapılan basın açıklamasına Köyceğiz ve ve çevre ilçelerden çok sayıda yurttaş katıldı. Basın açıklaması Muğla Su İnisiyatifi eş sözcüsü Serdar Denktaş tarafından okundu.

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bir kez daha Muğla Valiliği’ni uyarmak ve kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz: Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı‘nın görev ve yetkileri arasında yeraltı sularının kiraya verilmesi yer almamaktadır. YİKOB’un görevi ve yetkisi olmadan su varlıklarının özelleştirilmesi için ihale açması yönetmeliğe aykırı ve suç niteliğindedir.

Muğla Su İnisiyatifi olarak yaşam hakkı olan suyun ticarileştirilemeyeceğini, Türkiye‘nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere, Anayasa’ya ve yasalara aykırı bu ihalenin yapılamayacağını söylüyoruz ve Muğla Valiliği’ni suç niteliğindeki bu ihaledeki ısrarından vazgeçmeye davet ediyoruz. Suyun her türlü özelleştirme girişimine karşı yasal ve meşru haklarımızı kullanarak sonuna kadar mücadele edeceğimizi kamuoyuna duyururuz.”

İptal edilen proje yeniden gündemde

Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) Yayla Mahallesi‘nde yeraltı sularının içme suyu olarak satılması için ihale açtı. İhalenin 30 Mayıs 2024 tarihinde yapılacağı duyuruldu.

Geçmişte yerel seçimler öncesinde de gündeme getirilen bu ihale, Muğla Su İnisiyatifi’nin yaptığı basın açıklaması sonrası iptal edilmişti. İnisiyatif, yeraltı sularının özelleştirilmesi girişiminin YİKOB’un görevi ve yetkisi dışında olduğunu belirterek ihalenin iptal edilmesini talep etmişti. Ancak, seçim sonrasında ihale yeniden gündeme getirilerek iptal edilmediği ortaya çıktı, ihalenin halkın tepkisi nedeniyle seçim sonrasına ertelendiği ortaya çıktı.

Muğla Su İnisiyatifi yaptığı açıklamada, YİKOB’un görev ve yetkileri arasında yeraltı sularının kiraya verilmesinin bulunmadığını belirtti. YİKOB’un yetkisi olmadan su varlıklarının özelleştirilmesi için ihale açmasının yönetmeliğe aykırı ve suç niteliğinde olduğunu vurgulayan inisiyatif, Muğla Valiliği’ni bu hukuksuz girişimden vazgeçmeye çağırdı.

Muğla Su İnisiyatifi: Çare desalinasyon değil, adaletsiz su yönetimine son vermek
Su hakkı için 72 örgüt bir araya geldi, Muğla Su İnisiyatifi kuruldu
Yurttaşın yeraltı su kaynağı satışına karşı tepkisi sonuç verdi: Valilik geri adım attı

İnisiyatif, suyun ticarileştirilemeyeceğini ve bu ihalenin Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere, Anayasa’ya ve yasalara aykırı olduğunu ifade etti. Muğla Su İnisiyatifi, suyun her türlü özelleştirme girişimine karşı yasal ve meşru haklarını kullanarak mücadele edeceklerini kamuoyuna duyurdu.

Muğla Akköprü Barajı’nın özelleştirilmesine tepki

Muğla Su İnisiyatifi, bölgede suyun özelleştirilmesine yönelik bir başka girişime de dikkat çekti. 30 Mayıs, Akköprü Barajı’nın özelleştirilmesi için açılan ihalede teklif toplamak için son gün. Çiftçilikle geçinen halkın tarım alanlarının sulanması amacıyla yapılan Akköprü Barajı’nın sulama sistemi tamamlanmadan satışa çıkarıldığını belirten inisiyatif, barajın özelleştirilmesi durumunda bölge halkının sulama suyunu parayla mı alacağı sorusunu gündeme getirdi.

Ayrıca, baraj suyunun başka amaçlarla kullanılması planlarının olup olmadığını sorgulayan Muğla Su İnisiyatifi, kamu yararı olmayan bu ihalenin de iptal edilmesini talep ediyor. İnisiyatif, sulama sisteminin yapımının bir an önce bitirilerek barajın amacına uygun olarak tarımsal alanların sulanmasında kullanılmasını istiyor.

Suyun yaşam hakkı olduğunu vurgulayan halk, suyun ticari bir meta haline getirilmesine karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtiyor.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete