Kategoriler: Tarım-Gıda

Mısır hem GDO’yla, hem de gıda fakirliğiyle savaşıyor

Yazar:
Durukan Dudu

GreenProphet’te Arwa Aburawa imzalı olarak yayınlanan incelemeyi, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden İnci Bilgiç‘in çevirisiyle sunuyoruz. 

***

Greenpeace, hükümet tarafından yasaklanmasına rağmen Mısır’da hala GD tahılların bulunduğuna karşı uyarıda bulunuyor.

2012 yılında Mısır Tarım Bakanlığı, Mısır’da hiçbir Genetiği Değiştirilmiş (GD) tahılın yetiştirilmeyeceğini açıklamıştı.Bu, pek çok kampanya yürütücüsü ve gıdası için endişelenen her Mısırlı için rahatlatıcı bir haber olsa da işlerin ilk bakışta göründüğü kadar düzgün ilerlemediği son zamanlarda anlaşıldı.

Greenpeace, aslında Mısır’ın,  Afrika’nın üçüncü büyük GD tahıl pazarlayan ülkesi olduğunu gösteren raporlar bulunduğunu açıkladı. Peki bu Mısırlılar için ne ifade ediyor?

Greenpeace’in Sürdürelebilir Tarım kampanyası yürütücülerinden Ahmed El Droubi, “Durum son derece endişe verici. Hükümetimiz bize Mısır’ın halkını, doğasını, ekonomisini koruyacağına dair teminat vermişti, oysa bu rapora göre verilen sözlerin hiçbiri tutulmamış.” diyor.

 


Uluslararası Tarımsal Biyoteknoloji Uygulamaları Kazanımları Hizmeti (ISAA), yıllık “Pazarlananan Biyoteknenolojik/ GD Tahılların Küresel Durumu” raporunu yayınladı ve Mısır’ın 2012’de 1000 hektarlık alanda GD mısır yetiştirdiği ortaya çıktı.

Mısır Tarım Bakanı ise 2012’de Mısır’a ruhsatlı GD tahıl sevkiyatının sadece 40 tonluk MON 810 türünde GD mısırdan ibaret olduğunu ve bunun da Bakanlık tarafından el konularak yok edildiğini açıkladı.

Bazı şeyler açıklanmıyor ve Greenpeace yanıtların peşinde. Rapordaki bulgular ile Mısır Tarım Bakanlığı’nın açıklamaları arasındaki tutarsızlıkların sebeplerini bilmek istiyorlar.

Ahmed El Droubi “Mısır halkı olarak topraklamızda ne yetiştirildiğini ve ne yediğimizi bilmeye hakkımız var!” diyor ve ekliyor;  “GDOların riskleri ve yarattıkları tehditler şüphe götürmez, zaten yasaklanmış olan bu eylem ise hiçbir gerekçeyle devam etmemeli. Mısır hükümetinin GDOları yasaklayan açık biyogüvenlik yasalarını yürürlüğe koymasını talep ediyoruz.”

GDO’lar konusundaki bu son gelişme Mısır’da gıda yetersizliğinin artışta olduğu, özellikle istikrarsız ve tehlikeli bir zamanda ortaya çıktı. Güncel bir hükümet araştırmasına göre, Mısırlıların %86’sı gelirlerinin aylık gıda, giyim ve barınma masraflarını karşılamak için yetersiz olduğunu belirtiyor.

Bu oran 2011’de %74’tü.

Aileler gittikçe artan gelir-gider dengesizliğiyle başedebilmek için öğünleri kesme veya porsiyonları azaltma gibi uç noktadaki yöntemlere başvuruyorlar.

Daha önce ise Bozoor Balady (Yerel Tohum) kampanyacıları da yerel tohum çeşitliliğinin önemini ve yerel tohumlar ile tahılların değerini vurgulayan yoğun çalışmalar yürütmüşlerdi.

 

Yeşil Gazete için çeviren: İnci Bilgiç

Yazının özgün hali (ingilizce) için tıklayınız.

(Green Prophet, Yeşil Gazete)

 

 

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024