Kategoriler: EmekManşetTürkiye

Mevsimlik işçiler ancak ölünce haber olmak istemiyor

Yazar:
Haber Merkezi

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) başlattığı “İş ve Aş Buluşmaları” etkinliğinin dördüncüsünde milletvekilleri Mersin‘de mevsimlik işçilerle buluştu.  

HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse ile milletvekilleri Serpil Kemalbay, Necdet İpekyüz ve Rıdvan Turan’dan oluşan heyetle konuşan Güvencesiz İşçi Derneği (GİŞ-DER) Başkanı Abdulselam Kutlu, mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunlar hakkında bilgi verdi.

İşçilerin her sabah saat dörtte işe gittiğini anlatan Kutlu, bazen akşam saat dokuzda ancak eve vardıklarını söyledi. İşçilerin yemek molası için yarım saat bile dinlenemediğini anlatan Kutlu, çalışma şartlarının insani koşullarda olmadığını söyledi.

Cinsiyet ayrımı tarlada da sürüyor

HDP heyetine yaşadıkları sorunları aktaran işçiler, zaten aldıkları düşük ücretlerin yanı sıra ücret eşitsizliği ve ayırımcılığa tabi tutulduklarını anlattı. İşçilerin aktardığına göre, aynı işte çalışan erkek 120 TL ücret alırken, kadınlar 85 TL alıyor. Suriyeli işçiler ise hepsinden daha düşük ücretlere çalıştırılıyor.

İşe giderken kullandıkları araçlara ceza kesildiğini de ileten işçiler, bazen aylarca kullandıkları araçların bağlandığını, 16+1 kişilik kapasitesi olan araçlara  60’ün üzerinde kişinin bindiğini kaydetti. Sık sık kaza yaşandığını anlatan işçiler, ancak öldüklerinde haber olmaktan şikayet etti; “Ekim ayında bir kaza oldu. 2 kişi öldü. Yaralılara Covid-19 nedeniyle tedavi edilecekleri yer bile bulamadık” dedi.

‘Güvencesiz koşullar’

“Görülmediklerinden” yakınan işçiler, “Kimsenin bizden haberi yok. Ne yaşadığımızı bilmiyorlar. Kadın erkek fark etmiyor. Ancak ölünce haber oluyoruz. Bazen bir bardak su bile bulamayabiliyoruz. Evet pandemi koşullarında tedbir alınmıyor. Çünkü biz zaten ölmüşüz” ifadelerini kullandı. 

İşçiler, HDP heyetine işveren yevmiyeye 5 lira zam yapıyorsa topladıkları ürünün miktarının da arttığını aktardı: ”İşveren yevmiyeye 5 lira zam yapıyorsa, topladığımız ürünü de 1 kasa artırıyor. Güvencesiz çalışmak istemiyoruz, adalet istiyoruz.” 

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024