Mersinliler, Ege’den koruma altındaki kıyılarına taşınacak balık çiftlikleri için ayakta

Mersinliler, deniz turizmine zarar verdikleri gerekçesiyle Balıkesir-Edremit koylarından sökülerek Mersin‘in Aydıncık ve Anamur ilçeleri arasındaki sahil şeridine taşınmak isteyen balık çiftliklerine karşı dün bir araya geldi.

28 Mayıs’ta yapılacak İnceleme-Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısının ardından verilecek karar öncesinde, Aydıncık Balık Çiftliklerine Hayır İnisiyatifi üyeleri, Balıkçı Barınağı tören alanında düzenledikleri protesto eyleminde, koylarının koruma altında olduğunu hatırlatarak, turizm ve balık çiftliklerinin bir arada olamayacağına dikkat çekti.

2010’lu yıllarda Muğla’daki balık çiftliklerinin turizme zarar verdikleri ve denizi kirlettikleri gerekçesiyle açık alanlara taşınması gündeme gelmiş, o tarihlerde Tarım Bakanlığı Mersin kıyılarını potansiyel üretim alanı ilan edince çok sayıda şirket Mersin’de balık çiftliği kurmak için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu almıştı.

Geçen haziran ayında Aydıncık kıyılarında halihazırda iki çiftliği bulunan AGROMEY Gıda ve Yem San. Tic. A.Ş., şu an Balıkesir’de bulunan iki adet çiftliğini de Aydıncık’a taşımak için bakanlığa “mecburi yer değişikliği projesi” için ÇED dosyasını sunmuştu.

Turizm gerekçesiyle Balıkesir’den çıkarılan balık çiftlikleri Mersin kıyılarına geliyor
Mersin’de balık çiftliği isyanı: GDO’lu ve yağlı besinler denizleri kirletiyor!
Mersin’de uluslararası anlaşmalarla korunan koydaki balık çiftliği projesinin ÇED toplantısı yaptırılmadı

 Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (AGİKDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şimşek‘in dile getirdiği açıklamada, taşınma sürecinin iptal edilmesi istendi:

‘Günlük 20 ton atık Ege’den Akdeniz’e taşınıyor’

“Bizler sivil toplum kuruluşları, kent konseyi, odalar, belediye ve siyasi parti ilçe teşkilatlarının temsilcileri ile muhtarlar olarak Aydıncık’ta Soğuksu Koyu girişinden başlayarak Gözce’ye kadar çok geniş bir sahada kurulması planlanan onlarca balık çiftliklerinin günlük 20 ton üzerinde yaratacağı atığın, kıyılarımızı kirleteceği ve sahillerimize yapacağı tahribat nedeniyle karşı çıkmaktayız. Çiftlik sahasındaki rüzgar ve akıntı hızları dikkate alındığında, bu kadar yoğun atığın çok kısa süre içerisinde sahil ve denizlerimizi kirleteceği, Aydıncık’ın turizm geleceğine zarar vereceği çok açıktır.

“Balık çiftliklerinin yoğun olduğu Muğla ve Balıkesir örneklerinden de görüleceği, ÇED Raporundan anlaşılacağı üzere çiftliklerde kullanılan yemler ve ilaçlar, suya atılan atıklar ve balıkların dışkıları su kirliliğine neden olmaktadır. Yarattıkları bu kirlilik nedeniyle balık çiftliklerinin Ege kıyılarından sökülerek Akdeniz kıyılarına taşınmaya başladığı resmi kayıtlara da girmiş bulunmaktadır. Üretim sahasındaki hastalık ve parazit yayılımı kontrol edilemediğinde bu durum diğer balıkları da yayılabilir, doğal popülasyon olumsuz etkilenebilir. Ayrıca, yetiştirme balıkları, doğal balık türlerine rekabet edebilir ve yerli türlerin genetik çeşitliliğini azaltabilir.”

Balık çiftliklerinde yetiştirilen balıklar yaşamaktan vazgeçiyor

Deniz çiftliği kurulmak istenen alan Akdeniz foklarının yaşam alanı

Balık çiftliklerinin kurulması planlanan deniz sahasının, Aydıncık İlçesi sınırları içerisinde bulunan Sancak Burnu Mevkii ile Bozyazı İlçesi sınırları içinde bulunan Kızıl Liman Mevkii arasında olduğunu, bu alanın ise Türkiye’nin taraf olduğu Bern Sözleşmesi kapsamında ekobiyolojik çeşitliliğgn koruması altında olduğunu vurgulayan Şimşek, aynı sahanın nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarının yaşam ve üreme alanı olduğunu belirtti.

İnisiyatif, Bakanlık yetkililerinden halkın sesine kulak vermesini, ilçe turizminin geleceğine zarar verecek, denizleri kirletecek, plajları kullanılamayacak hale getirecek, eko sistemine ve insan sağlığına zarar verecek balık çiftliklerinin kurulmasına yönelik hazırlanan ÇED raporunun reddedilmesini ve sürecin iptal edilmesini istedi.

Eylemde konuşan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan da, balık çiftliklerinin Aydıncık-Anamur hattına kaydırılmasına karşı yaklaşık 15 yıldır mücadele ettiklerini anlattı:

“Mücadele ederek buralarda balık çiftliklerinin kurulumuna izin vermedik. Bundan sonra da izin vermeyeceğiz. Çiftlikler, Balıkesir-Edremit ve Muğla’dan, oradaki turizmi bitirdiği, ekosisteme zarar verildiği için taşınmak isteniyor. Şimdi aynı şeyi burada yapmak istiyorlar. Bakanlığın salı günü vereceği karar öncesi talebimizi ve itirazımızı iletmek istiyoruz” dedi.

Çiftliklerin kurulmaması için var güçleriyle savaşacaklarını belirten Aydıncık Belediye Başkanı Özkan Kılıçarpa ise, “Bu memleketi biz miras almadık, sadece emanetçiyiz. Gelecek nesillere bu emaneti daha güzel bir şekilde aktarmak mecburiyetindeyiz. Yaşanacak başka bir Aydıncık yok” diye konuştu.

 

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete