Muğla Marmaris’te yaşanan sel ve su baskınlarının nedeni olarak gerekli tedbirlerin alınmamasını ve ihmalleri işaret eden CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, yaz aylarında meydana gelen orman yangınları sonra yanan ağaçların kesildiğini, ancak düzgün bir biçimde depolanmadığını, ortaya saçılan ağaçların dere yatağını kapatması nedeniyle de sel felaketi yaşandığını söyledi.
Hafta başında Muğla genelinde birkaç gün boyunca devam eden yağışlar nedeniyle Marmaris ilçesinde başta İçmeler olmak üzere çok sayıda mahalleyi sel basmış; ev ve iş yerlerinin giriş katları selle gelen balçıklarla dolmuş ve karayolu trafiğe kapatılmıştı.
Erbay, CHP Marmaris İlçe Başkanı Zekican Balcı ve Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ile birlikte, sel ve su baskını yaşanan İçmeler Mahallesinde incelemelerde bulundu. İncelemeler sonrasında açıklamalarda bulunan CHP’li Erbay, şunları söyledi:
“Sel ve su baskınlarının yaşandığı Marmaris İçmeler bölgesi yazın çıkan orman yangınlarında büyük zarar görmüştü. O zaman da söylemiştik; yangın öncesi alınması gereken tedbirler alınmamıştı, emniyet koridorları oluşturulmamıştı. Yangın sonrası süreçte konunun takipçisi olduk, savcılığa suç duyurusunda bulunduk ve defalarca çağrı yaptık. ‘Buralar yağmur alan bölgeler’ dedik. ‘Rize’den sonra en çok yağmur alan bölge, dağlık alanlar ve derelerin olduğu bölgeler. İlk yağmurlarda buralarda sel olur, felaket olur’ dedik ve maalesef dediğimiz oldu.”
Orman yangınlarının ardından, yanan ağaçlar kesildiğini ancak bunların düzenli ve kontrollü biçimde depolanmayarak çevreye saçıldığını söyleyen CHP’li vekil, “Kesilen ağaçların dere yatağını kapatması nedeniyle de sel ve su baskınını yaşadık. Sinop’ta yaşanan sel felaketinde dere yatağına depolanan kütükler suyun akışını kesmiş ve büyük bir felaket yaşamıştık. Marmaris’te de aynı şey oldu. Ancak yine ders çıkarılmadığını görüyoruz” diye konuştu.
Yangından sonra ağaçların kesim ihalelerinin yapıldığını ve ancak sonrasında hiç bir denetim uygulanmadığını belirten Erbay, yanan ağaçların kökleriyle birlikte sökülmesinin de sorunu büyüttüğünü kaydetti:
“Kökler sökülünce toprak suyu tutamadı. 11 Kasım’da, ağaç dikiyorum bahanesiyle ağaçların kökleri bile temizlenerek bütün bu sel felaketinin önü açıldı. Orman Müdürlüğü’nün bölgede teraslama yapmak için bölgeye iş makinalarını soktu. Bu çalışma balçık oluşmasına neden oldu. Yağan yağmurla birlikte bu balçık şehre doğru aktı. Evler balçıkla doldu. Marmaris Belediyesi ekipleri bugüne kadar yaklaşık 200 kamyon balçık temizledi. Liyakatsız atamaların artık kurumları işlemez hale getirmekte olduğunu bir kez daha görmüş olduk. O yüzden buradan çağrı yapıyoruz; konusunda uzman, bilgili kişilerin bu kesimleri planlaması gerekiyor. Eğer bir an önce gerekli tedbirler alınmazsa daha sonra olacak sellerde bölgemiz daha büyük tehlikeyle karşı karşıya kalacaktır.”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…