Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Marmara Belediyeler Birliği (MBB) arasında bugün imzalanan anlaşma kapsamında, birliğin 192 üye belediyesinin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA’lar) ulaşma çabalarını destekleyecek bir ortaklık kurdu.
GSYH’nin yüzde 45’ini ürettiği belirtilen MBB’nin üye belediyeleri ve 25 milyonu aşkın nüfusu, ülke nüfusunun yüzde 30’unu barındırıyor.
Ortaklığa ilişkin yapılan açıklamada ilk adımda UNDP, MBB ve üye belediyelerinin SKA’ları “yerelleştirmesi”nin destekleneceği belirtildi. Buna göre; süreç, Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’ni yerel planlar, politikalar ve uygulamalara dönüştürecek. Bu çaba kapsamında, ülkelerin SKA’lar konusunda kaydettikleri ilerlemeleri BM Genel Kurulu’na bildirdikleri Gönüllü Ulusal Gözden Geçirme raporlarının yerel muadili olan Gönüllü Yerel Gözden Geçirme raporlarını hazırlamada belediyelere yardım da yer alacak.
“Ancak yerel düzeyde enerji ve katılım olmazsa Küresel Amaçları gerçekleştirme şansımız hiç yok. Bunun içindir ki Türkiye’de işletme ve sanayinin büyük kısmına ev sahipliği yapan MBB ile ortak olmaktan kıvanç duyuyoruz. Bu kapsamda ortaya koyacağımız örneklerin, SKA’lar için güçlü bir yerel momentum yaratacağına inanıyoruz.”
SKA’ların, insanların yaşam kalitesini artırmak ve gelecek nesiller için gezegeni korumak açısından iddialı bir çerçeve sunduğunu ifade eden MBB Başkanı ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise ortaklığa ilişkin olarak şöyle konuştu:
Kararlaştırılan diğer işbirliği alanları, bölgede Suriyelilere ev sahipliği yapan belediyelerin desteklenmesi, Marmara Denizi’nde müsilaj gibi çevre sorunlarına çözümler tasarlanması, doğal afetleri önleme ve müdahaleye hazır bulunuşluğu artırmayı içeriyor.
UNDP ayrıca, Marmara Urban Forum (MARUF – Marmara Uluslararası Kent Forumu), sürdürülebilir kent yaşamı için iyi belediyecilik uygulamalarına verilen Altın Karınca Ödülleri gibi MBB girişimlerini de destekleyeceğini ve ortak ilgi alanlarında araştırma yapan üniversite öğrencilerine destek vereceğini duyurdu.
UNDP Türkiye ve MBB daha önce, yenilikçi katılımcı tasarım ve işbirlikçi öğrenme süreci yoluyla Gökçeada’da açık toplum merkezi oluşturma çalışmasında işbirliği yapmıştı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…