İklim ve Enerji

Dünya genelinde güneş enerjisine yatırım arttı, Türkiye’de ise azaldı

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) için döviz kuruyla verilen desteklerin TL cinsine dönüşmesiyle birlikte desteklerde ciddi düşüş yaşandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, konuyla ilgili hazırladığı çalışmada verilen desteklerde en büyük düşüşün güneş enerjisinde yaşandığını kaydetti.

‘Hidroelektriğe verilen destek daha az azaldı’

BirGün‘den Hüseyin Şimşek‘in haberine göre, Ahmet Akın tarafından hazırlanıp CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘na sunulan çalışmada şu bilgiler yer aldı:

Yeni belirlenen destek fiyatlarına göre en büyük düşüş güneş enerjisinde yaşanmıştır. Dünya genelinde güneş enerjisine yatırım artarken Türkiye’deki güneş enerjisine destek yüzde 67 oranında azalmıştır. Güneşin ardından rüzgara verilen destek de yüzde 40 oranında azalmıştır. Herhangi bir teknoloji yatırımı gerektirmeyen hidroelektriğe destek, rüzgar ve güneş enerjisine göre daha az azalmıştır. Hidroelektriğe desteğin güneş ve rüzgara göre çok daha fazla olması, iktidarın hidroelektrik inşaatı yapan kendine yakın şirketleri daha fazla kolladığını göstermektedir.

Hidroelektrik santrallerinin yatırım tutarı genel olarak yüzde 70 inşaat, yüzde 30 makine ve tesisattan oluşmaktadır. Hidroelektrikte teknoloji sabittir ve 1950 yıllarından beri ülkemizde kullanılan bir enerji türüdür. Yeni tarifeyle hidroelektrik enerjisine güneş ve rüzgardan daha fazla destek verilmesi iktidarın beton ekonomisi ısrarını göstermektedir.”

Yeni YEKDEM tarifesi

1 Temmuz 2021 tarihinden sonra gerçekleştirilecek yeni yatırımlarda rüzgar santrallerinde 7,3 cent (53,3 kuruş) olan tarife 32 kuruşa düşerken, destek yüzde 40 oranında azaldı. Yeni YEKDEM tarifesine göre, güneş enerji santrallerinde 13,3 cent (97,2 kuruş) olan destek 32 kuruşa düştü. Bununla birlikte enerji santrallerine verilen destek yüzde 67 oranında azalmış oldu.

Jeotermal santrallerinde 10,5 cent (76,7 kuruş) olan desteğin 54 kuruşa düşmesiyle destekte yüzde 30 oranında azalma görülürken, çöp gazının kullanıldığı biyokütle santrallerinde 13,3 cent (97,2 kuruş) olan destek 32 kuruşa düştü ve yüzde 67 oranında geriledi.

Hidroelektrik santrallerinde ise 7,3 cent (53,3 kuruş) olan destek 40 kuruşa indi. Böylece destek yüzde 25 oranında azalmış oldu.