Rumen çevre örgütü Agent Green ve Avusturyalı sivil toplum örgütü VGT yaptıkları açıklamada, Arthur adlı ayının Karpat Dağları‘nın koruma altındaki bir bölgesinde Prens Emanuel von und zu Liechtenstein tarafından mart ayında vurularak öldürüldüğünü iddia etti.
Ancak STK’ler, “Prens gerçekte, sorunlu ayıyı öldürmedi, ormanın derinliklerinde yaşayan ve hiçbir zaman insanların bulunduğu bölgelere yaklaşmamış bir erkek ayıyı öldürdü” açıklamasını yaptı. Arthur adlı ayının bölgede Ajan Green korucusu tarafından uzun yıllardır gözlemlendiği ve insanların varlığına ve sunduğu yiyecek kaynaklarına alışkın olmayan vahşi bir hayvan olduğu ifade edildi.
Associated Press haber ajansı ise Prens Emmanuel’e Mart ayında Covasna ilçesinde dört günlük avlanma izni verildiğini ve 13 Mart’ta 17 yaşındaki bir boz ayıyı öldürdüğünü doğrulayan resmi av belgeleri olduğunu bildirdi. Prensin ayrıca av için 7 bin euro ödediği aktarıldı.
Agent Green’in başkanı Gabriel Paun, Arthur’un 17 yaşında olduğunu, Avrupa Birliği‘ndeki bilinen en büyük ayı olduğunu söyledi. Paun, “Prensin köye gelen bir dişi ayıyı ormanın derinliklerinde var olan en büyük erkekle nasıl karıştırabileceğini merak ediyorum. Prensin sorunu çözmeye gelmediğinin açık olduğunu düşünüyorum” dedi.
Boz ayılar, uluslararası ve Romanya yasaları kapsamında korunan türler arasında yer alıyor. Bu kapsamda Romanya, 2016 yılında ödül amacıyla düzenlenen kupa avını yasakladı. Ancak, birbirini izleyen hükümetler, ciddi hasara neden olan veya insanları tehdit eden ayıların Çevre Bakanlığı tarafından izin verilmesi halinde öldürülmesini onayladı.
VGT’nin kampanya koordinatörü Ann-Kathrin Freude konuyla ilgili şunları söyledi: “Kupa avı istisnasız yasaklanmalıdır. Aksi takdirde, Avrupa’nın çoğunda olduğu gibi çatışmalar artacak ve türler tehlike altında olacak. Prens Emanuel’in bu güzel ayıyı öldürmek için bir istisnayı kötüye kullanması Avusturya için utanç verici. Ayılar, hali hazırda çok sayıda tehditle karşı karşıya: Habitat bozulması, iklim değişikliği ve insan zulmü. Çevre bakanlığı, ayı-insan çatışmasına yol açan nedenleri değil, sonuçlarını ele almalıdır.”
Romanya Çevre Bakanı Tánczos Barna da bir tv kanalına yaptığı açıklamada, prens tarafından öldürülen ayının derogasyon kapsamına girip girmediğini belirlemenin “son derece karmaşık” olduğunu, ancak bir soruşturma başlatıldığını söyledi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…