Kuzey Buz Denizi’nde asitlenmeden, ticari değeri olan balıklar dahil olmak üzere çok sayıda canlının etkilenebileceğini belirten bilim insanları, denizlerdeki ekosistemde çok büyük değişiklikler öngörürken, bu değişimlerin ne olacağının belirsizliğini koruduğunu ifade ediyorlar.
Karbondioksit, alkalik denizleri, havadan emildiğinde daha asitli hale getiriyor. Emilim özellikle soğuk sularda daha hızlı oluyor. Tatlı suyun, karbondioksidin asitlendirici etkilerini kimyasal açıdan yok etmekte dah aaz etkin olması nedeniyle Kuzey Buz Denizi’nin, nehirlerden tatlı su akışı ve karadaki buzların erimesiyle daha savunmasız hale geldiği belirtiliyor.
Bilim insanları, İzlanda ve Barents denizlerinde 1960’lardan bu yana deniz suyu pH değerinin, her 10 yılda yüzde 0.02 oranında düştüğünü gözlemlerken, asitlenmeye bağlı kimyasal etkiler, Bering Boğazı’nda ve Kuzey Buz Denizi’nin Kanada havzasının yüzey sularında da görüldüğü kaydedildi. Dünyada okyanusların yüzey sularındaki ortalama asitlenme, Sanayi Devrimi’nden öncekinden yaklaşık yüzde 30 oranında daha yüksek.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…