Kategoriler: Hayvan Hakları

Kuş hareketliliği haritaları hazırlanıyor

Yazar:
Haber Merkezi
Kızıl Akbaba (Gyps fulvus)

Türkiye’deki kuş hareketliliği haritalarının hazırlanması çalışmalarına başlandı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik açısından dünyanın şanslı ülkelerinden birisi olduğunu, bu olağanüstü ekosistem ve habitat çeşitliliğinin beraberinde önemli bir tür ve genetik çeşitliliğini getirdiğini söyledi.

Bu çalışmalar çerçevesinde, kuşlarla ilgili bu zamana kadar yapılmış çalışmalardaki mevcut verilerin derleneceğini ve Nuh’un Gemisi Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı’na işleneceğini kaydeden Özyanık, toplanan verilerin derlenmesinin ardından, veri eksiği olan türler tespit edilerek bu konularda da çalışmalar yapılmasının sağlanacağını ifade etti.

Özyanık, şunları söyledi:

”Koloni halinde kuluçkaya yatan büyük yırtıcılar kara akbaba ve kızıl akbaba, koloni halinde kuluçkaya yatmasa da birbirine yakın yerlere yuva yapabilen küçük akbaba ile yine kalabalık gruplar halinde hareket eden toy kuşlarına ait üreme verilerinin toplanması için ise bu türler ile alakalı yapılan çalışmalar ve tüm kayıtlar incelenecek, üreme bilgileri yetersiz olan ve güvenilir olmayan alanlar ziyaret edilecek ve üreme bilgileri elde edilecek.”

Kızıl Akbabalar kayboluyor

Tüm bu çalışmalara rağmen Isparta’daki Yazılı Kanyon’da yaşayan kızıl akbabaların neslinin, bölgedeki taş ocakları yüzünden tehdit altında olduğu söylenmekte. Taş ocakları nedeniyle tahribata uğrayan bölgede daha önce 15 olan akbaba sayısı 2’ye düştü. Bölgede taş ocağı sayısı hergeçen gün bölge halkı ve çevreciler önlem alınmasını istiyor.

Konu CHP Milletvekili Arif Bulut tarafından meclis gündemine de taşınmıştı. CHP Milletvekili Arif Bulut, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Kasımlar Barajı için kullanılacak 500 kilo dinamitin bölgenin biyoçeşitliliğini nasıl etkileyeceğini  ve bölgede varlığını sürdüren, ancak kritik olarak yok olma tehdidiyle karşı karşıya bulunan türlerin korunması için herhangi bir somut çalışma yapılıp yapılmadığını sormuştu

(Yeşil Gazete)

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024