Kategoriler: İklim KriziManşet

Küresel ısınmadan iç savaşa: Suriye

Yazar:
Zeliha Yıldırım

Ulusal Bilimler Akademisi Tutanakları(Proceedings of the National Academy of Sciences) dergisinde hafta başında yayınlanan araştırma, Suriye’de yaşanan iç savaşın iklim değişikliği ile ilişkisini ilk kez bilimsel olarak ortaya koyuyor.

Araştırma, Suriye’deki ayaklanma ile Bereketli Hilal bölgesinde insan kaynaklı küresel ısınma nedenli yaşanan kuraklık arasında bağlantı olduğunu ayrıca sürdürülebilir olmayan tarım ve çevre politikalarının da kuraklığı şiddetlendirdiğini gösteriyor.

Bereketli Hilal’de 2006-2010 yılları arasında yaşanan kuraklık (kahverengi alan) Fotoğraf: NASA
Kuraklığın sebebi insan kaynaklı iklim değişikliği

Kaliforniya Üniversitesi’nden Colin P. Kelley ve Kolombiya Üniversitesi’nden Richard Seager’ın  yürütücüleri arasında bulunduğu araştırmada bölgenin 100 yıllık  yağış, sıcaklık, deniz seviyesi, hava basıncı verileri incelenerek ulaşılan sonuca göre bölgede 2007-2010 yıllarında rekor seviyelere ulaşan kuraklığın insan kaynaklı küresel ısınmadan olma ihtimali doğal sebeplerden olma ihtimalinden 2-3 kat daha yüksek.

İç savaşın tetikleyicisi kuraklık

Araştırmacılar, yaşanan kuraklık sonucu yaklaşık 1.5 milyon insanın kırsal bölgelerden şehirlere göç etmesi ile ayaklanmanın başladığı Humus, Hama gibi şehirlerin nüfusunun % 50 oranında arttığını belirtirken aynı zamanda gıda fiyatlarının yükselmesi, işsizlik, tarım politikaları ve Irak savaşından kaçan Iraklıların da bölgeye göçmesi ile demografik yapının bozulması gibi faktörlerin ayaklanma ortamına zemin oluşturduğunu belirtiyor.

Suriye’de yaşanan ve hala devam eden çatışmalarda 200 bin insan hayatını kaybetti, milyonlarca insan evlerini terketmek zorunda kaldı.

Son yıllarda yapılan araştırmalar sıcaklık yükselişlerinin ve kuraklığın çatışma riskini arttırdığı yönünde sonuçları ortaya koyarken hükümetlerin, iklim değişikliği ile mücadelede krizin bu boyutunu da dikkate alarak iklim adaptasyon politalarını geliştirmeleri gittikçe daha elzem hale gelmekte.

(Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Zeliha Yıldırım

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024