Yeni bir araştırmanın sonuçları, küresel ısınmanın dünya toprağının karbon salmasına neden olacağını gösteriyor.
Bilim insanlarının, dünyanın dört bir yanından gelen 9000’den fazla toprak örneğine ilişkin verileri kullandığı çalışmaya göre, dünyanın ortalama sıcaklığı arttıkça, karbon depolaması “güçlü bir şekilde azalıyor.”
Bu durum, küresel ısınmanın atmosfere daha fazla karbon salımına neden olarak iklim değişikliğini daha da hızlandırdığı bir “olumlu geri bildirim” örneği olarak değerlendiriliyor.
Salınabilecek karbon miktarı ise toprak tipine bağlı. Buna göre kaba dokulu (düşük killi) topraklar, ince dokulu (kil açısından zengin) topraklara göre üç kat daha fazla karbon kaybediyor.
Exeter ve Stockholm üniversitelerinden araştırmacılar, bulgularının hassas karbon stoklarını belirlemeye yardımcı olduğunu ve gelecekteki iklim değişikliğini simüle eden Dünya Sistem Modellerini (ESM’ler) iyileştirme fırsatı sağladığını söylüyor.
Exeter’in Çevre Bilimleri Bölümü’nden Profesör Iain Hartley, “Toprakta, atmosferden ve gezegendeki tüm ağaçların toplamından daha fazla karbon depolandığından, küçük bir yüzdeyi salması bile iklimimiz üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir” dedi.
Hartley şöyle konuştu:
“Yaptığımız analiz, Ekvator’dan uzak, yüksek enlemlerde, kaba dokulu topraklardaki karbon depolarının iklim değişikliğine karşı en savunmasız olmasının muhtemel olduğunu belirledi.
Bu nedenle, bu tür stoklar, daha soğuk bölgelerde meydana gelen yüksek ısınma oranları göz önüne alındığında özel dikkat gerektirebilir.
Tersine, tropik bölgelerdeki ince dokulu topraklardaki karbon depolarının iklimsel ısınmaya karşı daha az savunmasız olduğunu gördük.”
9.300 toprak profiline ilişkin veriler, en üstteki 50 cm’lik toprağa odaklanan Dünya Toprak Bilgisi veri tabanından alındı. Araştırmacılar, farklı ortalama sıcaklıklara sahip yerlerde karbon depolamayı karşılaştırarak, küresel ısınmanın olası etkisini tahmin etti. Buna göre sıcaklıktaki her 10°C’lik artış için ortalama karbon depolaması (tüm topraklarda) %25’ten fazla düşüş gösterdi.
Profesör Hartley, “En karamsar tahminler bile bu düzeyde bir ısınma öngörmüyor, ancak bu ölçeği gözlemlediğimiz etkilerin diğer değişkenlerden ziyade sıcaklıktan kaynaklandığına dair bize güven vermek için kullandık. Sonuçlarımız, sıcaklıklar arttıkça topraktan daha fazla karbon salındığını açıkça ortaya koyuyor” dedi.
Toprak dokusuna bağlı olarak karbon depolamasındaki farklılıklar, daha ince toprakların karbon bazlı organik materyalin bağlanması için daha fazla mineral yüzey alanı sağlaması ve mikropların erişme ve ayrıştırma kabiliyetini azaltması nedeniyle ortaya çıkıyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…