Kişilerin bireysel karbon ayak izini ölçmeleri için yeni bir uygulama geliştirildi: VYVE. Uygulamayla kullanıcılar markete giderken, otobüse bindiğinde, şehirlerarası tren yolculuğu yaptığında bunun karbon emisyonlarına nasıl katkıda bulunduğunu anlık olarak takip edebiliyor.
Buraya kadar her şey normal duruyor. Sorun ise uygulamanın bir fosil yakıt şirketi tarafından finanse edilmesi.
Uygulama, uluslararası petrol devi BP’nin düşük karbonlu girişimleri destekleyen yan kuruluşu Launchpad tarafından finanse ediliyor. BP bir yandan iklim değişikliğine sebep olan fosil yakıt çıkarımına ve iklim değişikliği düzenlemelerine karşı lobicilik faaliyetlerine devam ediyor.
Bir yandan da finanse ettiği uygulama ile kullanıcıların krize etkilerini hesaplıyor ve kullanıcılar belli bir eşiği geçtiğinde suçluluk duygularını bastırmak için karbon dengeleme satın almaya teşvik ediyor.
Grist’ten Kate Yodar’ın kaleme aldığı yazıya göre VYVE hala test aşamasında ancak ABD’de ve Birleşik Krallık’ta binlerce kişi şu anda kullanıyor. Şirketin kurucusu Mike Capper “İnsanların karbon ayak izlerini takip etmek ve azaltmak için yöneldiği lider kuruluş olmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
Karbon ayak izini ölçen pek çok uygulama bulunuyor. Ancak bunlar geçtiğimiz ayın elektrik faturası, dün yediğiniz yemek gibi bilgileri sorarken bu uygulama farklı olarak ulaşımdan kaynaklanan emisyonlara odaklanıyor.
Bireysel karbon ayak izinin ölçülmesine yönelik tartışmalar yıllardır sürüyor. Bir kesim iklim krizinin üstesinden gelmek için bütün bireylerin, şirketlerin ve hükümetlerin kararlılıkla emisyonlarla mücadele etmesi gerektiğini savunuyor.
Bir kesim ise bunu, şirketlerin sorumluluğu üzerlerinden atarak bireyleri suçlamak için geliştirdikleri “yeşil yıkama” yöntemleri olduğunu savunuyor. Bunda da kendi hayatlarını daha yeşil nasıl yapabileceğine odaklanan kişilerin asıl sorumluları işaret etmekten uzaklaşacağı endişesi yatıyor.
Aynı şirket, BP, 2004 yılında geliştirdiği bir karbon ayak izi hesaplayıcısını duyurmuş ve ertesi yıl da kampanyasını “Nedir bu karbon ayak izi?”, “Karbon ayak iziniz ne kadar?” gibi sorular soran bir dizi reklam yayınlamıştı.
Küresel Ayak İzi Örgütü’nün başkanı Mathis Wasckernagel, terimin yerleşmesinde en büyük desteğin BP’den geldiğini söylüyor. Peki, kişilerin karbon ayak izini düşürmesi gerektiğini belirten BP’nin kendisi ne yapıyor?
BP, net sıfır karbon emisyonu için 2050 hedefi koyduğunu duyurdu. Ancak, şirketin doğal gaz ve petrol çıkarma faaliyetlerini durdurma gibi bir planı ufukta görülmüyor.
2050 yılında hala petrol ve doğal gaz üretimini sürdüreceğini söyleyen şirket, net sıfır hedefine ağaç dikme ve karbon yakalama teknolojileriyle ulaşmayı planlıyor. Bu hesaplamaya çıkardığı ürünlerin kullanımından doğan emisyonlar ise dahil edilmiyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…